Thursday, Oct 6, 2022
HomeVestiSutra zvanično otvaranje gondole na Zlatiboru, dolazi i predsednik Vučić

Sutra zvanično otvaranje gondole na Zlatiboru, dolazi i predsednik Vučić

foto:twitter.com

 

Panoramska gondola na Zlatiboru, najduža na svetu, biće sutra zvanično puštena u rad u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Izgradnja gondole, koja povezuje centar Zlatibora i planinski vrh Tornik, u dužini od devet kilometara, počela je 2016. godine, a investicija je vredna oko 13 miliona evra.

Cena povratne karte za odrasle do Tornika iznosi 1.000 dinara, dečja karta košta 550 dinara, a deca do šest godina imaju pravo na besplatnu vožnju u pratnji bar jedne odrasle osobe.

Broj preveženih putnika i finansijski efekti bili bi još veći da nije korona virusa, odnosno epidemiloških mera. Naime, svaka od 55 kabina raspolaže sa po 10 mesta, ali se iz bezbednosnih razloga u kabinu puštaju najviše četiri osobe, sa izuzetkom ako su putnici iz iste porodice.

 

 

Zbog velikog interesovanja posetilaca,  mnogi  nisu stigli na red da se provozaju gondolom, prodaja karata umesto u 15 sati obustavljena je dva sata ranije. Na početnoj stanici najduže gondole na svetu, velika je  gužva, a prema preseku od podne prvog radnog dana  prodato minimum 1.400 karata. Uz svoj redovan posao redari su angažovani i na uspostavljanju distance između ljudi koji čekaju na vožnju.

Ovih dana se očekuju još veće gužve jer počinje skijaška sezona na Torniku, pa će mnogi, mimo onih koji se voze samo zbog panoramskog razgledanja Zlatibora, poželeti da do skijališta dođu gondolom.

Kako je gondola projektovana za 90 kabina, već prvog dana njenog rada počelo se razmišljati o kupovini dodatnih jer se postojećih 55 pokazalo kao nevodoljno. Odluka o ovome sačekaće kraj zimske sezone.

Zvanično otvaranje gondole zakazano je za četvrtak 14.01.2021.godine, a do kraja naredne nedelje na Zlatiboru će ostati predstavnici francuske kompanije „Poma“ od koje je nabavljena oprema. Njihova ugovorna obaveza je da prvih deset dana nadziru rad gondole.

Predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović,navodi :“Zbog planiranog svečanog otvaranja i protokola koji prati ovu vrstu ceremonije -Gold gondola,neće primati putnike u četvrtak 14.januara 2021.godine .“ Gde se tom prilikom zahvaljuje na razumevanju,turistima i građanima .

 

Budite bolje informisani od drugih pratite  – portal  valjevonadlanu.rs

U Kolubarskom okrugu
ZA VAKCINU SE MOŽET
Ocenite