Wednesday, Sep 28, 2022
HomePrivredaDRŽAVA SPREMA JOŠ JEDAN PAKET POMOĆI , evo kome će biti namenjena

DRŽAVA SPREMA JOŠ JEDAN PAKET POMOĆI , evo kome će biti namenjena

 

foto:novosti.rs

Novi uvećani minimalac, koji važi za ovu godinu, iznosi oko 32.000 dinara

Firme i preduzetnici bi mogli da očekuju pomoć u vidu 32.000 dinara po zaposlenom za dva meseca ili oko 48.000 dinara za tri meseca.

Država će do Sretenja, 15 februara, izdvojiti još najmanje 48 milijardi dinara ili 400 miliona evra za pomoć privredi i radnicima kao podsticaj za oporavak od posledica koronavirusa.

Prema planu, preduzeća će dobiti još jednu finansijsku injekciju u vidu polovine dva ili tri minimalca, a novac će stići do više od milion zaposlenih radnika.

Paket će sadržati i novu jednokratnu pomoć za penzionere, a oni će je dobiti kasnije u toku godine. Država je tako od početka pandemije za pomoć građanima i privredi iz državne kase izdvojila čak 6,3 milijarde evra.

Novi podsticaj

Dodatni, treći po redu, paket pomoći privredi biće definisan do Sretenja,15. februara, kao što je predsednik Aleksandar Vučić najavio, a trenutno se rade poslednje analize kako bi se na pravi način usmerio novac. Dakle, preduzeća bi mogla da očekuju pomoć u vidu 32.000 dinara po zaposlenom za dva meseca ili oko 48.000 dinara za tri meseca.

Kada su uslovi u pitanju, prema nezvaničnim najavama, očekuje se da oni budu isti kao i u prvom i drugom krugu pomoći, a to je da nema otpuštanja više od 10 odsto radnika, i to tri meseca nakon dobijanja poslednje minimalne zarade.

Kako je predsednik najavio, to neće biti izdašna pomoć kao prvi paket, ali će biti nova injekcija za kompanije, privredu, preduzetnike, mala, srednja, pa i velika preduzeća.

DOSADAŠNJA POMOĆ PRIVREDI

800 miliona evra – tri neto minimalca za svakog zaposlenog u mikro, malim i srednjim preduzećima za mart, april i maj

156,6 miliona evra – dva puta po 60 odsto od minimalne zarade svim zaposlenima u mirko, malim i srednjim preduzećima za jul i avgust
10,2 miliona evra – pomoć hotelijerima od 350 evra po ležaju i 150 evra po smeštajnoj jedinici
18,6 miliona evra – minimalac od 30.367 dinara za 72.500 zaposlenih u ugostiteljstvu i hotelijerstvu
Odloženo plaćanje poreza i doprinosa na zarade tokom vanrednog stanja
Odložene rate svih kredita, bez ikakvih troškova i dodatnih kamata za ukupno pet meseci
Pozajmice za likvidnost mikro, malih i srednjih preduzeća, poljoprivrednih gazdinstava i zadruga
Najpovoljnije moguće kamate na dinarska sredstva

 

 

Biće i sektorske pomoći za turizam, za hotelijere, turističke agencije, vodiče, za autobuske prevoznike, sa još pola minimalca. Nastojaćemo i da dodatno pomognemo penzionerima, pored povećanja penzije – istakao je Vučić.

Pomoć za ugrožene

I ministar finansija Siniša Mali kaže da se razmatra više opcija pomoći, kako bi podršku dobili svi kojima je potrebna.

– Verujemo da će to biti isplata polovine minimalne zarade, kao i dodatna pomoć za naše najstarije sugrađane u toku godine, koji su prethodno od 1. januara dobili povećanje penzija od 5,9 odsto – precizirao je Mali.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež ocenio je da Vlada i predsednik Vučić još jednom pokazuju da imaju razumevanja, naročito za one sektore privrede koji su najviše pogođeni krizom, a to su ugostiteljstvo, hotelijerstvo, turizam i putnički saobraćaj.

DOSADAŠNJA POMOĆ GRAĐANIMA

595,7 miliona evra – država je dala po 100 evra pomoći u dinarskoj protivvrednosti svim punoletnim građanima Srbije
57,8 miliona evra – po 4.000 dinara isplaćeno je u aprilu 2020. svim penzionerima
72,3 miliona evra – po 5.000 dinara pomoći svim penzionerima u decembru 2020.
13 miliona evra – po 10.000 pomoći zdravstvenim radnicima
Odložene su rate svih kredita, bez ikakvih troškova i dodatnih kamata za ukupno pet meseci

Nema dela privrede koji nije pogođen krizom, a najavljene mere su način da privreda vrlo brzo pokaže dobre rezultate ukoliko brzo bude uspostavljena kontrola nad epidemiološkom situacijom – naveo je Čadež.

Država je inače, otkako je počela epidemija koronavirusa, na razne načine pomagala preduzetnicima, firmama i građanima, pa je pomoć stizala i u vidu odlaganja plaćanja poreza i doprinosa na zarade, kao i jeftinih pozajmica…

Moguća i nova pomoć građanima

Predsednik Vučić je nagovestio i da razmišlja na koji način tokom godine može da se pomogne građanima ne bi li podstakli opštu potrošnju. Stručnjaci smatraju da, ukoliko se pominje podstrek potrošnje, verovatno je da država razmišlja o novoj finansijskoj pomoći za sve građane, kao što je pomoć od sto evra koja je lane svima uplaćena.

 

Budite bolje informisani od drugih pratite  – portal  valjevonadlanu.rs

Radovi na uređenju
ZAVRŠAVA SE ZIMSKI
Ocenite