Friday, Oct 7, 2022
HomeRegionVAŽNO DA SVI ZNAJU „ŠTA URADITI U SLUČAJU NEŽELJENE REAKCIJE NA VAKCINU“

VAŽNO DA SVI ZNAJU „ŠTA URADITI U SLUČAJU NEŽELJENE REAKCIJE NA VAKCINU“

foto:halobeba.rs

 

Vakcinacija protiv korone je počela u Srbiji, evo šta treba raditi u slučaju pojave neželjenih efekata.

U Srbiji je već počela vakcinacija Fajzerovom i ruskom vakcinom Sputnjik, a očekuje se da kod nas uskoro bude registrovana i kineska vakcina.

Iako stručnjaci tvrde da su sve vakcine koje Agencija za lekove i medicinska sredstva odobri i izda sertifikat, postoji potencijalni rizik od neželjenih efekata, kao i kod bilo koje druge vakcine.

Na Konferenciji za medije Kriznog štaba epidemiolog dr Predrag Kon saopštio je šta raditi u slučaju pojave takvih posledica.

„Neželjene reakcije se upoređuju koliko ima takozvane iznenadne smrti ili smrti koja se može desiti u nekom periodu koji se prati sa vakcinisanom grupom i onda se to upoređuje.

U masovnoj vakcinaciji kakva je ova, kada se očekuje da se vakciniše pola planete, tada je moguće pošto ima različitih situacija da se razni događaji dešavaju, treba da se utvrdi da li su ti neželjeni događaji samo vremenski povezani ili su stvarno neželjeni efekti.

Normalno da dok se takve stvari ne istraže, privremeno dolazi do prekida, i one koji se premišljaju odvraća od vakcinacije, ali jednostavno to je tako“.

 

„VALJEVO NA DLANU“ vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

 

Budite bolje informisani od drugih pratite  – portal  valjevonadlanu.rs

 

U Kolubarskom okrugu
Obeležen Dan varoš
Ocenite