Friday, Oct 7, 2022
HomeKultura i obrazovanjeBez tradicionalnog plivanja za Časni krst,danas slavimo BOGOJAVLJENJE

Bez tradicionalnog plivanja za Časni krst,danas slavimo BOGOJAVLJENJE

foto:SPC

 

Pravoslavni vjernici danas obilježavaju Bogojavljanje, praznik krštenja Isusa Hrista. Ovogodišnje obeležavanje tog praznika neće pratiti tradicionalno plivanje za Časni krst .Vernici danas slave veliki praznik, kojim se završavaju nekršteni dani u Pravoslavlju.

Na Bogojavljenje će nakon liturgije, biti održana litija, bacanje krsta sa belog mosta i veliko osvećenje bogojavljenske vode. Plivanje za bogojavljenski časni krst se u Valjevu organizuje od 2010. godine. Prvi put nije organizovano 2018. godine, zbog velike količine mulja na brani na reci Gradac.

Na preporuke i države i grada i u dogovoru sa ZZJZ Valjevo, odlučeno je da ove godine ne bude plivanja za bogojavljenski krst zbog epidemiološke situacije . Ne želimo nikakve dodatne probleme ili da dodatno otežavamo situaciju. Svima je žao, ali okolnosti su takve, samo smo se prilagodili, s obzirom da nije održavana ni jedna gradska manifestacija.

Liturgija će se služiti kao i do sada, od 8.30 u Pokrovskoj crkvi, nakon toga će biti litija i bacanje krsta sa belog mosta, uz poštovanje svih propisanih mera. Potom će biti osvećenje vodice u crkvi i osvećenje vode na trgu, kaže đakon Dragan Stanojević.

Bogojavljenje se obeležava 19. januara i nepokretan je praznik odnosno datum se ne menja. Tog dana se, prema Bibliji, posle krštenja Isusa Hrista u reci Jordan, koje je obavio Jovan Krstitelj, Sveti duh u vidu goluba spustio na rame Isusovo i začuo se glas Boga Oca s neba. Tako se Bog javio u tri ličnosti: Oca, Sina i Svetog Duha. Na dan kada je, po predanju, božji glas objavio da je Isus njegov sin – Bogojavljenje, unarodu se veruje da će biti uslišene sve želje. Na bogojavljensko veče, takođe po narodnom verovanju, otvaraju se nebesa  i na njima se ukazuje Bog u svoj svojoj veličini. Otvaranje nebesa i pojavu Boga, po  ovom verovanju,  vezuje za ispunjenje želje (pod uslovom da  je jedina). U gluvo doba, kaže se: vetar prestaje da duva, reke i potoci se zaustavljaju i pretvaraju u vino, vodenice prestaju da rade, a ceo svemir utone u tišinu.

Vađenje krsta iz vode

Na Bogojavljenje se  vadi krst iz vode, a ovaj običaj, koji je usvojila i crkva potiče iz mnogobožačkog vremena kada se jedan od stanovnika zajednice žrtvovan vodenom demonu, odnosno bivao udavljen. Crkva je ovaj prastari običaj zamenila bacanjem krsta u vodu,  pri čemu krst simboliše ljudsku žrtvu.

Noć uoči praznika, po narodnom verovanju, otvaraju se nebesa i na njima se ukazuje Bog u svoj svojoj veličini. Otvaranje nebesa i pojavu Boga, po  ovom verovanju,  vezuje za ispunjenje želje (pod uslovom da  je jedina). U gluvo doba, kaže se: vetar prestaje da duva, reke i potoci se zaustavljaju i pretvaraju u vino, vodenice prestaju da rade, a ceo svemir utone u tišinu.

 

 

Budite bolje informisani od drugih pratite  – portal  valjevonadlanu.rs

Bogojavljenska noć
Kineska vakcina - od
Ocenite