Monday, Oct 3, 2022
HomeVestiKineska vakcina – odobrena

Kineska vakcina – odobrena

foto: PhotobyTawat / Shutterstock

 

Agencija za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) izdala je rešenje za 100.000 komada vakcine iz Kine, koja je prošla sve neophodne testove.

Agencija za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) izdala je danas uvoznu dozovolu, odnosno sertifikat analize, za prvih 100.000 doza kineske vakcine Sinofarm, rekao je za Tanjug Pavle Zelić iz te agencije.

On je naveo da su se stekli svi zakonom propisani uslovi da se vakcina Sinofarma primeni u Srbiji.

„Agencija i njeni zaposleni su na visoko stručan i temeljan način po svim standardima EU i SZO procenili neophodnu srtručnu dokumentaciju i naučne dokaze kojima se potvrđuje kvallitet, efikasnost, a pre svega bezbednost kineske vakcine“, naveo je Zelić.

Dodao je da je Srbija jedna od tri države na svetu, pored Velike Britanije i Argentine, koje imaju vakcine tri različita prizvođača – Fajzera, Sputnjika V i Sinofarma. Zelić je objasnio da su i Fajzerova i ruska Sputnjik V vakcina, prvo bile uvezene, a zatim čekale dozvolu ALIMS, kao što važi i sve lekove i medicinska sredsta koja se uvoze u Srbiju.

Kako kaže, to je uobičajena procedura, a da li će dozvolu dobiti ili ne, zavisi od ALIMS.

Ako određeno medicinsko sredstvo ili lek ne dobije dozvolu može da se vrati u zemlju iz koje je stiglo, precizirao je Zelić. (Kraj) srt/griKineskoj vakcini je potvrđen kvalitet i može da počne da se daje građanima, navodi „Blic“.

Budite bolje informisani od drugih pratite  – portal  valjevonadlanu.rs

Bez tradicionalnog p
Danas je naša krsna
Ocenite