Thursday, Oct 6, 2022
HomeKultura i obrazovanjeDanas je naša krsna slava Sveti Jovan Krstitelj,takođe svim vernicima koji slave čestitamo,sa željom da slavite u zdravlju,miru i radosti

Danas je naša krsna slava Sveti Jovan Krstitelj,takođe svim vernicima koji slave čestitamo,sa željom da slavite u zdravlju,miru i radosti

foto:timocka.rs

 

Srpska pravoslavna crkva i vernici  20. januara slave Svetog Jovana Krstitelja, praznik posvećen svetitelju i proroku koji je krstio Isusa Hrista na reci Jordanu.

Praznik Sveti Jovan Krstitelj posvećen je Isusovom rođaku, poznatom kao Jovan Preteča. Jovan se zove Krstitelj, jer je, po verskom učenju, krstio Isusa Hrista, a Preteča zato što je najavljivao Hristov dolazak.

Jovan Krstitelj se smatra zaštitnikom pevača, muzičara, krojača, kožara, krznara, vunara, remenara, gostioničara, nožara, brusača, zatvorenika, osuđenih na smrt, uzgajivača ptica, obolelih od epilepsije, krštenika…

 

 

 

 

Obeležava se dan posle Bogojavljenja, kao sećanje na Krštenje Isusovo i ulogu svetitelja koji je pripremao narod za novu veru.

U narodu postoji običaj da se ljudi na Jovanjdan bratime i kume, jer se Jovan smatra uzorom karaktera i poštenja. Vernici, bilo pravoslavci ili katolici, vrlo često daju Jovanovo ime svojoj deci. Pravoslavci slave krsnu slavu svetog Jovana, a katolici obično slave imendan. Jovan Krstitelj je bio  jevrejski asketski propovednik iz 1. veka koji je vršio obredna kupanja na reci Jordan. Pozivao je ljude na pokajanje i okretanje Bogu.  Najpoznatiji je po tome što je krstio Isusa, koji je prihvatio njegovu poruku. Neki suštinski elementi Jovanovog pokreta, kao post i krštenje, su verovatno ušli u rano hrišćanstvo pod uticajem Jovanovih učenika. U hrišćanstvu se poštuje kao svetac, pustinjak i mučenik, prethodnik Isusov.

Procenjuje se da je Sveti Jovan po broju onih koji ga slave na trećem mestu među Srbima nakon Svetog Nikole i Aranđelovdana.

 

Budite bolje informisani od drugih pratite  – portal  valjevonadlanu.rs

 

Kineska vakcina - od
Danas počinje imuni
Ocenite