Friday, Oct 7, 2022
HomeVestiKO NE SME DA PRIMI VAKCINU,KRIZNI ŠTAB SE OBRATIO JAVNOSTI

KO NE SME DA PRIMI VAKCINU,KRIZNI ŠTAB SE OBRATIO JAVNOSTI

Danas je završena još jedna sednica Kriznog štaba, a najvažnija tema je bila vakcinacija i epidemiološka situacija u zemlji.

U Republici Srbiji do 15 časova 22. januara 2021. godine registrovano je ukupno 380.802 slučaja kovid 19. Od poslednjeg izveštaja testirani su uzorci 10.638 osoba od kojih je 1.709 pozitivno. U poslednja 24 sata preminulo je 19 osoba – saopštio je dr Tiodorović.

Grčka nije uvela kovid pasoše, ta informacija nije tačna. Oni će to učiniti ako tako odluči EU. Inače, tako nešto ćemo pratiti. Naša Vlada je u direktnom kontaktu sa Grčkom – rekao je dr Tiodorović.

Razgovarali smo o epidemiološkoj situaciji i ovo poboljšanje ne treba da shvatimo kao da smo bezbedni. Svi smo svesni da treba da treba da očuvamo epidemiološku situaciju i mere naročito zbog toga što nam vakcinacija dobro ide – dodao je Tiodorović.

Nema promena mera do daljeg

Doktor Srđa Janković očekuje da će sve vakcine koje imaju dokaze o bezbednosti biti registrovane po istim kriterijumima.

– Apsolutna kontraindikacija za vakcinisanje je dokazana alergija na neki sastav vakcine, ili na prethodnu dozu. Sve drugo nisu apsolutne kontraindikacije nego mere opreza. Za vakcinu Sputnjik dokumentacija je predata za registraciju u EU, a za kinesku nije još mada verujem da će se to uskorio dogoditi – objasnio je dr Janković.

On i njegov kolega dr Tiodorović potvrdili su da nema promena epidemioloških mera.

Do daljeg nema promena mera – bio je jasan dr Srđa Janković.

U Srbiji se ne vakcinišu trudnice

Nijedna od raspoloživih vakcina nije ispitivana kod trudnica i zato se ne vakcinišu. U svetu se desilo da su žene vakcinisane jer nisu znale da su trudne i kod njih se nije pojavio nikakav problem. Mi nemamo na osnovu kojih studija da kažemo da je za njih vakcina bezbedna, što ne znači da nije – rekao je dr Srđa Janković.

Osim trudnica vakcine se ne preporučuju osobama sa teškim alergijama. Srđa Janković je razjasnio da u grupu onih koji ne smeju da prime vakcinu spadaju oni koji imaju alergiju na samu vakcinu, na nešto što je u vakcini i osobe sa teškim alergijskim reakcijama kao što su anafilaktički šok i teži oblici osipa.

Apsolutna kontraindikacija za vakcinisanje je dokazana alergija na neki sastav vakcine, ili na prethodnu dozu. Sve drugo nisu apsolutne kontraindikacije nego mere opreza – objasnio je dr Janković.

Medicinski deo Kriznog štaba rekao da nisu protiv mog predloga o popuštanju mera odnosno produženju radnog vremena do 22 sata, ali traže vreme, odnosno do sredine sledeće nedelje da se izjasne o tome. Očekuju da će tada trendovi biti jasniji i da će moći da se izjasne.Njihovi  razlozi su razumljivi, ali ova kriza nije samo zdravstveno već i ekonomska. Zato mere, moraju da uvaže i zdravstveni i ekonomski aspekt.

 

Budite bolje informisani od drugih pratite  – portal  valjevonadlanu.rs

Gradonačelnik Valje
Za tri dana vakcinis
Ocenite