Sunday, Jul 3, 2022
HomePrivredaVUČIĆ: Britanski soj korona virusa stigao u Srbiju, donela ga devojka iz Londona! Novi paket pomoći očekujte za 10 dana

VUČIĆ: Britanski soj korona virusa stigao u Srbiju, donela ga devojka iz Londona! Novi paket pomoći očekujte za 10 dana

FOTO: PRINTSCREEN PRVA

 

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić saopštio je danas da je novi britanski soj korona virusa stigao u Srbiju, kao i da je nabaviti vakcinu protiv korone teže nego nabaviti nuklearno oružje.

Na samom početku, predsednik je govorio o vakcinaciji.

– Zabrinut sam i to ne krijem, bio sam i ranije zabrinut kada je krenulo sve ovo oko nabavke vakcina. I danas i juče imali smo besane noći. Danas i juče, sinoć, preksinoć imali smo besane noći, zajedno sa Anom Brnabić i ljudima iz vlade, nekoliko važnih razgovora sam obavio sa svetskim liderima, mojim prijateljima, sa kojima imam i dobar lični kontakt, pokušavajući da nabavim vakcine, što je teže nego nabaviti nuklearno oružje – kazao je predsednik za TV Prva.

On je prokomentarisao i da zemlje u regionu nemaju vakcine.

– Srbija je u regionu ubedljivo prva, a u Evropi četvrta i očekujemo da sutra budemo treći po stopi vakcinacije na 100.000 stanovnika, jer bi trebalo danas da bude vakcinisano 50.000 ljudi. Da prestignemo Dansku. Ispred nas su samo Malta i Velika Britanija. U svetu smo deveti, a verujem da možemo da budemo peti ili šesti u naredna dva dana – istakao je predsednik.

To govori da se Srbija izuzetno odgovorno ponašala, da smo mudro vodili politiku, za zaštitu života ljudi. Da nismo ove vakcine uspeli da uvezemo izgubili bismo hiljade života više i ponosan sam na činjenicu da smo pametnom politikom spasli hiljade života.

Predsednik je saopštio da je britanski soj korona virusa stigao u Srbiju, a o tome ga je jutros obavetio ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Uplašen sam, ali važno je da smo to otkrili, a uspeli smo da ispratimo sve kontakte kako bismo to ispitali. Sa nadom kažemo da možemo to da zaustavimo – kazao je predsednik i dodao da je novi soj užasan.

Vučić je otkrio i da je novi soj donela devojka iz Londona koja ima blaže simptome.

Nabavka vakcina

Predsednik kaže da se trudio da dođe do kineske vakcine, jer je najbolja.

– Bio sam besan kada sma pročiotao sve izveštaje o zahtevima. Pojedine zapadne zemlje su naručivale toliko doza kao da su hteli da vakcinišu kučiće i mačiće, hteo sam da plačem jer bi to značilo da za nas ne ostaje ništa – kaže Vučić i ističe da Srbija do sada iz Kovaks programa nije dobila nijednu vakcinu.

Do sada smo obezbedili 1.150.000 vakcina, nijednu iz Kovaks programa. Mi sad moramo da razvijamo svoju infrastrukturu, pokušaćemo da napravimo fabriku za proizvodnju vakcine – najavio je predsednik Vučić.

On kaže da je Srbija zainteresovana za AstraZeneka vakcinu, jer je to dobra vakcina.

– Svi koji su primili vakcinu primiće i revakcinu istu onu koju su prvu primili!

Vučić kaže da je problem koliko će vakcina Srbija da nabavi u kratkom periodu, jer je problem to što ih nema.

– Borba je, ali snaći ćemo se da dodatne količine vakcine dođu brzo, ali ne pitajte me kako – rekao je Vučić i dodao da je Srbija Fajzerove vakcine dobila po nižoj ceni.

On kaže da je država uvozila kineske vakcine i to bez posrednika, ali da ne sme da iznosi podatke o ceni. Vučić je istakao i da je Srbija kinesku vakcinu platila mnogo manje od njene pune cene.

– Još u oktobru sam pisao Si Đinpingu, molio ga i cena je drastično spuštena. Rusku vakcinu smo očekivali 250.000 doza ali su oni izgubili mnogo vakcina zbog reaktora. Mi smo kod njih prvi na listi prioriteta, a Mađari drugi – naglašava Vučić.

 

FOTO: PRINTSCREEN PRVA

 

Predsednik je najavio i novi paket pomoći.

– U narednih deset dana očekujte novi paket ekonomske pomoći. Srbija je sa padom BDP-a od jedan odsto ubedljivo najbolja u Evropi u 2020. godini. Prva sledeća zemlja u Evropi je na minus tri odsto, Crna Gora recimo na minus 16, Hrvatska na minus 10 – izjavio je Vučić.

Kaže da se drastično menjaju geopolitičke i geoekonomske prilike u svetu. Korona ih brže menja nego Drugi svetski rat i ko će da se snađe i bori za državu na najbolji mogući način, rekao je Vučić.

Kada će se vakcinisati

– Razmišljam i sada imam uslove da se vakcinišem. Veliki su redovi za vakcinaciju. Nisam još doneo odluku o danu. Ne znam kada će m ise otac vakcinisati, još se oporavlja, ima više od 80 godina, lekari o tome odlučuju. Majka mi 76 godina, ona bi kinesku, i ja bih primio kinesku, ali razmišljam da sam ipak mlađi i nisam toliko bolestan da budem među prvih 500.000 vakcinisanih – odgovorio je Vučić na pitanje kada će biti vakcinisan.

On ističe da ono što ga sputava da se vakciniše to što ima ugroženijih.

O Kosovu i Metohiji

Vučić kaže da očekuje velike pritiske na Srbiju i težak predstojeći period po pitanju Kosova i Metohije. On je istakao da će na predstojećim izborima na KiM verovatno pobediti snage koje su za tzv. Veliku Albaniju, da bi nakon toga krenuli sa ucenama – kako bi kompromis bio da Srbija prizna Kosovo, što bi od Beograda, ističe, tražili i stranci.

– Očekujem velike pritiske na Srbiju. Za nas je važno da pokušamo da stabilizujemo Srpsku listu, da joj sačuvamo snagu i pripremimo se za teške pritiske – rekao je Vučić.

Inače, Vučić je obišao sinoć završne radove na Savskom trgu pred svečano otvaranje spomenika Stefanu Nemanji.

Vučić je u društvu gradonačelnika Beograda Zorana Radojičića i zamenika gradonačelnika Gorana Vesića obišao i spomenik rodonačelniku loze Nemanjića koji će svečano biti otvoren 27. januara.

Budite bolje informisani od drugih pratite  – portal  valjevonadlanu.rs

(Valjevonadlanu.rs/ Tanjug)

 

VELIKI PROJEKAT U CI
Danas tolo i oblačn
Ocenite