Friday, Oct 7, 2022
HomeVestiJEDNA OD NAJMOĆNIJIH RUSKIH FIRMI STIŽE U SRBIJU! „Sputnjik V“ praviće se i na Torlaku, U TOKU PREGOVORI

JEDNA OD NAJMOĆNIJIH RUSKIH FIRMI STIŽE U SRBIJU! „Sputnjik V“ praviće se i na Torlaku, U TOKU PREGOVORI

foto: Reuters

 

Ruska vakcina protiv koronavirusa proizvodiće se u Srbiji na Institutu za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“!

Domaći eksperti otputovali su u Rusiju, gde su posetili pogone kompanije „Generijum“, koja proizvodi „sputnjik V“. Od stručnjaka koji su neposredno radili na razvoju ruske vakcine dobili su sve važne informacije za njenu proizvodnju. Već narednih dana očekuje se dolazak ruske ekspedicije u našu zemlju kako bi proverila da li je „Torlak“ spreman i dovoljno opremljen da pravi vakcinu.

Domaća vakcina

Prema rečima domaćih stručnjaka, ovo su sjajne vesti za našu zemlju jer ćemo tako obezbediti mnogo više količina vakcine protiv kovida, a što je najbitnije – nećemo zavisti toliko od drugih, već ćemo imati cepiva za sopstvene potrebe!

Vršilac dužnosti direktora Instituta za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“ Vera Stoiljković istakla je da je ovaj institut spreman da hitno preduzme neophodne korake za pokretanje proizvodnje ruske vakcine u Srbiji.

– Tehnologije i okruženje u kojem se proizvodi ova vakcina nama nisu nepoznati. Uverena sam da bi naš institut, uz podršku državnog vrha, zajedno sa ruskim stručnjacima mogao veoma brzo da uspostavi proizvodnju ove vakcine u Srbiji – istakla je Stoiljkovićeva.

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović potvrdio je da su počeli razgovori o proizvodnji ruske vakcine „sputnjik V“ u Srbiji.

 

 

 

Rusi spremni da pomognu

– Ruska strana je spremna da izvrši prenos tehnologija i pomogne u obuci srpskih kadrova za proizvodnju ruske vakcine protiv koronavirusa u našoj zemlji. Odmah su pozitivno odgovorili na našu molbu da se ruska vakcina proizvodi kod nas i naloženo je da se nađe način kako da uspostavimo proizvodnju u najkraćem mogućem roku. U narednim danima ruski stručnjaci će posetiti Institut „Torlak“ kako bi se uverili u kadrovske i tehnološke kapacitete kojima raspolaže ta institucija. To je još jedan dokaz prijateljskih odnosa Srbije i Rusije – rekao je Popović.

– Ne treba posebno napominjati koliki će značaj za nas imati proizvodnja ruske vakcine u Srbiji. Prvo za očuvanje zdravlja i života ljudi, a onda i za moguće razvojne perspektive za distribuciju ove vakcine na Balkanu i u Jugoistočnoj Evropi – istakao je ministar i otkrio da se u ovom trenutku ruske

 

vakcine“sputnjik V“, van teritorije Rusije, proizvode jedino u Kazahstanu.

Poznati epidemiolog koji je svoj radni vek proveo na Institutu „Torlak“ dr Radmilo Petrović kaže da su ovo sjajne vesti i da će saradnja sa Rusijom presudno doprineti u suzbijanju epidemije.

– To će, pre svega, mnogo značiti za samu državu, zato što nećemo zavisiti od drugih i strepeti da li će za nas biti dovoljno vakcine protiv kovida-19. Ogromno olakšanje jeste to što nam Rusi daju tehnologiju i svoje stručnjake koji će obučavati i pomagati našima. Sam proces bi trebalo da traje nekoliko meseci, jer je stvar ubrzana i već dobijamo veliki deo odrađenog posla koji su napravili ruski naučnici – objašnjava dr Petrović.

Imamo sve uslove

Na pitanje da li je „Torlak“ spreman za ovakav posao on kaže:

– Ovaj institut i jeste napravljen kao kuća u kojoj će se praviti vakcine. Siguran sam da sve to može da se postigne. Uz savete i tehnologiju Rusa mogu da se steknu svi uslovi i da se uz malu adaptaciju napravi sve što je potrebno za pravljenje ove vakcine. Sada su samo bitni intenzitet rada, komunikacija i dobra saradnja.

Institut za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“

* Nacionalna ustanova za prevenciju, lečenje i praćenje infektivnih bolesti
* Jedna je od najstarijih ustanova ovog tipa u svetu, sa tradicijom od 80 godina
* Poseduje četiri nacionalne referentne laboratorije za dijagnostiku, sertifikovane od strane SZO
* Bavi se proizvodnjom vakcina, seruma i drugih imunobioloških preparata
* Skladišti i distribuira vakcine
* Poseduje veliki prostor
* Opremljen je savremenim aparatima
* Zapošljava veoma kvalitetan kadar

„Generijum“ među najboljima

Ruski „Generijum“ je treća najmoćnija farmaceutska kompanija u Rusiji, prema prestižnom američkom časopisu „Forbs“.

Iz nje se svakog meseca isporuči između pet i osam miliona doza vakcina. Samo na jednoj mašini proizvede se 5.000 doza za sat vremena.

 

(valjevonadlanu.rs / tanjug )

 

Budite bolje informisani od drugih pratite  – portal  valjevonadlanu.rs

 

U nedelju rekordan b
PRETI LI SRBIJI NOVA
Ocenite