Monday, Jun 27, 2022
HomeEkologijaNedeljni izveštaj o zagađenosti vazduha u Valjevu „Aero Alarm“

Nedeljni izveštaj o zagađenosti vazduha u Valjevu „Aero Alarm“

foto:valjevonadlanu.rs

 

U protekloj sedmici vazduh u Valjevu je četiri dana bio zagađen. Jedan dan indeks kvaliteta vazduha je imao ocenu „zagađen“ a tri dana „izuzetno zagađen“. Jedan dan je ocenjen ocenom „prihvatljiv“. Dva dana vikenda vazduha je imao indeks kvaliteta „dobar“.
Najviša koncentracija suspendovanih PM10 čestica za proteklu nedelju zabeležena je u sredu 20.1.2021. u 12 časova i iznosila 395.21µg/m3.

Suspendovane čestice PM2,5 dostigle su najvišu koncentraciju istog dana u 10časova što je iznosilo 329.06µg/m3. Visina aerozagađenja u protekloj nedelji je bila takva da je svako mogao osetiti zdravstvenetegobe; članovi osetljivih grupa su mogli doživeti ozbiljnije zdravstvene posledice. U utorak, sredu i četvrtak kada su izmerene izuzetno visoke koncentracije zagađujućih materija, vazduh je predstavljao izuzetan rizik ivanredne zdravstvene uslove za sve stanovnike.

Aerozagađenje u Valjevu privuklo pažnju nacionalnih  i lokalnih medija .

Vazduh u Valjevu spada u grupu III kategorije, najnižeg kvaliteta zbog velikog broja dana sa prekomernim koncentracijama zagađujućih materija tokom godine (130-170)5. U Valjevu svake godine prerano izgubi život 220-500 osoba zbog izloženosti aerozagađenju , što naš grad svrstava u sredinu sa najvećim udelom prerano preminulih u Srbiji .

 

Izvor informacija:
Građanska mreža za merenje aerozagađenja https://sensor.community/en/
Informacije o oceni kvaliteta vazduha u Valjevu su preuzete sa Državne merne mreže
http://www.amskv.sepa.gov.rs/pregledpodataka.php?stanica=22
Podaci o uticaju na zdravlje i preporuke su preuzete iz EU Air Quality Index
https://ec.europa.eu/environment/air/pdf/Air%20quality%20index_final%20report.pdf

 

Budite bolje informisani od drugih pratite  – portal  valjevonadlanu.rs

Danas tokom dana suv
U Kolubarskom okrugu
Ocenite