Thursday, Jun 30, 2022
HomePrivredaGRADIĆE SE FABRIKA VAKCINA U SRBIJI „Pitanje vakcine je pitanje ekonomskog opstanka“

GRADIĆE SE FABRIKA VAKCINA U SRBIJI „Pitanje vakcine je pitanje ekonomskog opstanka“

foto:rtv.rs

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas da se vodi rat u pravom smislu te reči oko nabavke vakcine, jer je pitanje vakcine pitanje ekonomskog opstanka.

„NOVI SOJ KOROO U SRBIJU!“ Vučić otkrio ono od NE STIGAO od čega smo svi strahovali!
Predsednik Vučić je istakao da smo kinesku vakcinu dobili treći u svetu, pre nekih bližih kineskih saveznika.
 Mi ćemo de fakto biti ispred svih zemalja EU po pitanju vakcinacije. To je neverovatna činjenica – konstatovao je predsednik Vučić za TV Prva
Srbija naručila osam miliona vakcina

On je kazao da je Srbija naručila osam million vakcina, ali je problem što ih nema, te je situacija kao u ratu kada naručujete tenkove i helikoptere, a oni ne dolaze.

 

Vučić je opisao i kako je tekao početak borbe za vakcinu, navodeći da je u izveštaju jedne zapadne tajne službe, pročitao da je kineska vakcina najbolja, te da se zato trudio da upravo do nje dođemo.

– Ali me je razbesnelo kada sam pročitao izveštaje o zahtevima za nabavke koji tada, krajem avgusta, još nisu bili zvanični, pojedine zapadne zemlje naručivale su vakcine pet, šest, pa i sedam puta više nego što imaju stanovnika. A onda za nas ne ostaje ništa -rekao je Vučić.

Vučić je ukazao da se vodi borba za vakcine, dodajući da će se Srbija snaći za dodatne količine da dođu brzo.

– Nemojte da pitate kako – rekao je Vučić dodajući da želi da ih dobije na poklon.

Srbija nabavila Fajzerovu vakcinu po jeftinijoj ceni

Istakao je da je Srbija nabavila Fajzerovu vakcinu jeftinije nego svi zajedno koji su naručivali po 500 miliona komada.

Kada je reč o kineskoj vakcini kaže da nije netačna informacija koju je izneo prof. Goran Belojević koji je kazao da vakcina i revakcina koštaju 140 dolara, dodajući da će na crnom tržištu cena ići i na 500 dolara.

Na kritike opozicije da se nismo oslonili samo na Kovaks program, Vučić je kazao da bi država bila neodgovorna da nije obezbedila 1,150 miliona vakcina pored tog programa EU iz kojeg još nismo dobili nijednu vakcinu, kao ni zemlje iz regiona.

Pokušaćemo da napravimo fabriku vakcina

Najavio da će Srbija pokušati da napravi fabriku vakcina, da će se videti da li to može Torlak jer će korona da živi sa nama i u godinama pred nama.

Takođe kaže da se razgovara sa AstraZenekom, i da nas ne zanimaju priče o ratu te kompanije i EU.

– Mi hoćemo tu vakcinu i naćićemo načina da je dobijemo – naglasio je Vučić. Pored toga Vučić je podvukao da svi koji su primili vakcinu dobiće rekavcinu, istu koju su primili.

Kako je rekao, suviše smo ozbiljna zemlja, koja ima takav informacioni sistem koji nema niko u Evropi.

– Čestitam tim mladim ljudima iz kabineta Ane Brnabić. Zato sve funkcioniše kao švajcarski sat. Znamo ko je kada primio koju vakcinu – objasnio je on.

Što se kineske vakcine i poklona regionu tiče, Vučić je kazao da ne možemo da damo tu vakcinu drugima.

– Mi smo od Kineza kao treća zemlja u svetu dobili tu vakcinu, iako nismo učestvovali u trećoj fazi testiranja. Dobili smo pre Perua i Argentine koji su učestvovali u testiranju. Ni Pakistan najveći prijatelj Kine u Aziji nije dobio – konstatovao je on.

 

Budite bolje informisani od drugih pratite  – portal  valjevonadlanu.rs

Loša godina za pče
Upozorenje AMSS: Kol
Ocenite