Thursday, Oct 6, 2022
HomePrivredaKO NE MORA DA SE PRIJAVI DRŽAVNU POMOĆ U DRUGOJ POLOVINI APRILA ?

KO NE MORA DA SE PRIJAVI DRŽAVNU POMOĆ U DRUGOJ POLOVINI APRILA ?

foto:valjevonadlanu.rs

 

Građani će u drugoj polovini aprila moći da se putem kol centra i sajta trezora Srbije prijavljuju za pomoć države od dva puta po 30 evra, a za penzionere sledi dodatnih 50 evra, izjavio je ministar finansija Siniša Mali.

On je gostujući na TV Prva rekao da će penzinerima dodatnih 50 evra biti isplaćeno u septembru.

Naveo je da će za građane biti dovoljno jedno prijavljivanje i ko se prijavi za 30 evra koji se isplaćuju u maju, neće morati da se prijavljuje za drugih 30 evra koje sleduju u novembru, već će ih dobiti automatski.

Kada je reč o penzionerima, oni neće morati da se prijavljuju uopšte, jer, kako je objasnio Mali, postoji uhodan sistem sa Fondom PIO oko isplata najstarijima.

Za pomoć neće morati da se prijavljuju ni korisnici socijalne pomoći, a njih ima oko 150.000. i za njih postoje podaci i pare će im biti isplaćene i bez prijavljivanja.

 

Javne finansije su nam zdrave, imamo novac za pomoć

 

Hoćemo da podržimo građane u ovim teškim vremenima, onoliko koliko budzet može da izdrži. Nama su zdrave javne finansije, imamo novca i hoćemo deo da vratimo građanima, istakao je danas ministar finansija Siniša Mali,

Odgovarajući na promedbe zašto se pomoć daje svima a ne samo najugroženijima, Mali je za TV Prvu rekao je da je ocena vlasti u Srbiji da su ugroženi svi, manje ili više, ako ništa ono od stresa, nabavke lekova, vitamina, maski.

Podvukao je da se pomoć daje jer ima novca i nadeo da su januarski rezultati naplate poreza odlični.

Tu je zabeležen suficit od 13,3 milijarde dinara, a planiran je deficit od 13,4, tako da je rezultat za skoro 27 milijardi dinara bolji od planiranog.

Govoreći o pomoći privredi naveo je da se ide sa tri puta po pola minimalne zarade, odnosno 150 evra puta tri za svakog zaposlenog u mikro, malim i srednjim preduzećima.

„Idemo sa dodatnom pomoći da bi podržali i njihovu likvidnost i obezbedili punu zaposlenost. Daćemo i sektorsku pomoć transportnim kompanijama“, rekao je Mali i istakao da je ukupna pomoć građanima i privredi vredna 235 milijardi dinara.

Kada je reč o pomoći velikim preduzećima, kazao je da odluka o pomoći njima još nije doneta, a da analize lanjskih podataka o tome ko je imao pad prometa veći od 70 odsto pokazuju da je to zabeleženo kod 25 velikih preduzeća gde radi 2000 radnika, a što se tiče malih, njih je bilo 10.400 sa više od 20.000 zaposlenih.

Ministar Mali je najavio da će u narednih par nedelja biti potpisan sporazum sa Američkom razvojnom agencijom DFC, sa kojoj se ide sa novom garantnom šemom od milijardu dolara.

 

Budite bolje informisani od drugih pratite  – portal  valjevonadlanu.rs

Epidemiološka situa
U Kolubarskom okrugu
Ocenite