Friday, Oct 7, 2022
HomePrivredaCENE DRASTIČNO RASTU : Od februara pakla cigareta i do 550 dinara

CENE DRASTIČNO RASTU : Od februara pakla cigareta i do 550 dinara

foto:rs.-lat.sputniknews.com

 

Novim zakonskim rešenjem predviđeno je da će se specifična akciza uvećavati za 1,5 dinara po paklici do kraja 2025.

Kutija cigareta biće skuplja za 10 dinara od sledećeg meseca, a poskupljenje su najavili gotovo svi proizvođači. Kako se saznaje, najjeftinija paklica koštaće 270, a najskuplja 550 dinara.

POSLEDNJIH GODINA PLATE U SRBIJI RASTU, A TEK ĆE! Poznato koliko se zarađuje u gradovima širom Srbije.

Iz Nacionalne komisije za kontrolu pušenja duvana pri Ministarstvu zdravlja uveravaju da poskupljenje cigareta daje dobre efekte jer se smanjuje procenat pušača.

Pulmologozi  iz vladinog tela navode da oko 13 odsto pušača čine deca, zbog čega bi ovo poskupljenje trebalo da ima pozitivne efekte.

 

Naravno da niko ne želi da mu dete puši, ali činjenica je da zbog dostupnosti cigareta puše, iako je zakonom zabranjeno prodavati duvan maloletnom licu. Cigarete bi trebalo još više da poskupe, kao što je to slučaj u Evropi, jer bi takva mera doprinela smanjenju broja pušača ili čak dovela do trajnog prestanka pušenja – kaže dr Pešić.

Srednjoročnim državnim planom predlaže se da se specifična komponenta akcize svakih šest meseci povećava za 1,5 dinara po paklici, a podnete su izmene zakona u vezi sa načinom obračunavanja akcize za nesagorevajući duvan. Predloženo je i da se akciza na tečnost za punjenje elektronskih cigareta uvećava za dinar po mililitru svake godine u srednjoročnom periodu do 2025.

Novim zakonskim rešenjem predviđeno je da će se specifična akciza uvećavati za 1,5 dinara po paklici do kraja 2025. Uz nju se zaračunava i proporcionalna komponenta ovog nameta od 33 odsto cene cigareta, a tome se dodaje i PDV.

 

 

Budite bolje informisani od drugih pratite  – portal  valjevonadlanu.rs

Nagrade valjevskog S
Uskoro SOS telefon u
Ocenite