Monday, Jun 27, 2022
HomeVestiPoslednjih dana pojavila se informacija o falsifikatu novčanica,najčešće „lažirana“ je ona od 1.000 dinara.

Poslednjih dana pojavila se informacija o falsifikatu novčanica,najčešće „lažirana“ je ona od 1.000 dinara.

fotoČvaljevonadlanu.rs

 

Poslednjih dana pojavila se informacija o velikoj količini falsifikata koji kruže među građanima, a novčanica koja je najčešće „lažirana“ bila je ona od 1.000 dinara. 

Miroslav Jeremić, direktor Odeljenja za nacionalne centre za borbu protiv falsifikovanja novčanica u Sektoru za poslove s gotovinom Narodne banke Srbije otkrio je za RTV Pink kako može da se razlikuje falsifikat od originalne novčanice.

Kvalitet papira

– Prva stvar na koju treba obratiti pažnu je kvalitet papira. Dakle kvalitet novčanice ima specifičan zvuk jer je reč o zaštićenom papiru dobrog kvaliteta, dok je papir falsifikata komercijalni papir lošijeg kvaliteta i samim tim ima i drugačiji zvuk – objašnjava Jeremić.

Vodeni žig

– Postoji više zaštita novčanica, od kojih je jedna i vodeni žig koji se jasno vidi kada je izložen svetlosti. Kod falsifikata, imitator pokušava da napravi vodeni živ, ali ne uspeva, zamućen je i nije jasan. Često i pogreši lik u vodenom žigu – kazao je Jeremić.

Grb Narodne banke

On je objasnio da razlika postoji i u grbu Narodne banke Srbije koji kod originala menja boju u zavisnosti od toga iz kog ugla se posmatra, dok kod falsifikata to nije slučaj.

Duboka štampa

Od mnogobrojnih zaštita, istakao je i „duboku štampu“ koju svaki građanin sam može da proveri.

– Duboku štampu proveravate tako što jagodicama prstiju prelazite preko glavnog motiva na novčanici – ako je hrapava originalna je, ako nije falsifikat je – objasnio je on.

Šta raditi ako sumnjate da je u vašim rukama falsifikat?

– Ako građanin dođe u posed lažnih novčanica, trebalo bi da ode u najbližu policijsku stanicu ili banku. Ta novčanica ide na ekspertizu u NBS kako bi se utvrdilo da li je ispravna ili ne. Ako je falsifikat nema nadoknade, ako nije onda se novčanica vraća podnosiocu. U oba slučaja, lice dobija izveštaj sa ekspertize pa i samo može da se uveri da li je u pitanju original ili falsifikat – zaključio je on.

Po njegovim rečima, u toku prošle godine otkriveno je čak 2.110 dinarskih falsifikata od kojih su najčešći bili u apoenima od 1.000 dinara, zatim 2.000 i 500.

Kada je reč o stranim valutama, 100 i 50 evra su najčešće falsifikovane novčanice u ovoj valuti i u toku prošle godine u Srbiji ih je ustanovljeno 890, kao i 46 komada falsifikata od 100 dolara.

Prilikom hapšenja jedne kriminalne grupe, policija je otkriča čak 20.564 komada novčanica u apoenima od 100 dolara ali one nisu ušle u ukupnu računicu s obzirom na to da nisu došle do građana.

 

Budite bolje informisani od drugih pratite  – portal  valjevonadlanu.rs

GORI KAMION NA IBARS
Nakon prolećnih tem
Ocenite