Friday, Oct 7, 2022
HomeVestiNajnovija saznanja tima SZO nakon istrage infekcije na Kovid 19

Najnovija saznanja tima SZO nakon istrage infekcije na Kovid 19

Autor: M. A. A.

 

Zajednički tim SZO i kineskih naučnika naveo je da pijaca Huanan najverovatnije nije mesto odakle je na ljude prešao koronavirus.

Kovid 19 verovatno nije potekao s pijace u Vuhanu, jer je utvrđeno da je virus cirkulisao na drugim mestima u gradu, ali je i malo verovatno da se radi o “curenju” iz laboratorije, otkrila je zajednička misija Svetske zdravstvene organizacije (SZO) i kineskih naučnika.

Govoreći na konferenciji za novinare u Vuhanu, zajednički tim SZO i kineskih naučnika rekao je da veruje da pijaca Huanan nije mesto odakle je na ljude prešao koronavirus koji izaziva bolest kovid 19.

Šef tima SZO Peter Ben Embarek rekao je u utorak da je njegova istraga otkrila nove informacije, ali da nije dramatično promenila sliku izbijanja zaraze.

Embarek, ekspert SZO za viruse, rekao je da je hipoteza o “curenju” virusa iz laboratorija malo verovatna i da neće zahtevati njihov dalji rad na proučavanju porekla virusa, piše “Gardijan”.

Embarek preporučuje analizu novih materijala, uključujući uzorke krvi, koji bi mogli da pomognu u identifikovanju ranijih slučajeva zaraze u Kini.

Kovid 19 prešao na ljude preko životinja

On smatra da je kovid 19 najverovatnije prešao na ljude s neke “posredničke životinje”, ali još nije jasno koje.

Govoreći o pijaci u Vuhanu, koju su kineske vlasti označile kao mesto porekla virusa, on kaže da njena uloga nije jasna.

– Bilo je širenja među ljudima koji su (tamo) živeli i radili i koji su posetili pijacu Huanan tokom decembra. Još uvek nije poznato kako se virus pojavio i proširio pijacom. Imamo mapu, i s vremenom smo mapirali širenje virusa među ranijim slučajevima koji su bili povezani sa pijacom. Imamo sliku o tome kako su se pojavili neki slučajevi. Za neke od ovih slučajeva imamo genetske sekvence i sve ono što nam govori da je došlo do širenja zaraze među ljudima na pijaci Huanan u decembru. Zbog toga je pijaca verovatno bila okruženje u kojem bi se takva vrsta širenja zaraze mogla lako dogoditi, ali to nije cela priča. Znamo da se (virus) proširio i među pojedincima koji nisu bili povezani sa ovom već sa drugom pijacom. Dakle, slika u tom pogledu nije jasna – ispričao je on.

Profesor Liang Venijan, vođa kineskog tima, započeo je konferenciju i gotovo u potpunosti odbacio mogućnost da se virus pojavio na pijaci na kojoj se prodaju i žive životinje.

Možemo da se složimo da smo u decembru pronašli dokaze o široj cirkulaciji virusa. Nije bio samo klaster na pijaci u Vuhanu, već je i cirkulisao i izvan pijace – rekao je on.

Dodao je da tim veruje da virus potiče od životinja – verovatno slepih miševa ili pangolina, ali posredni domaćini koji su mu dozvolili da pređe na ljude još uvek nisu identifikovani, navodi “Juronjuz”.

Takođe je rekao da nisu otkriveni slepi miševi u divljini u Kini koji nose viruse koji su mogli da mutiraju u kovid 19. Virus je mogao da cirkuliše u drugim regionima pre nego što je identifikovan u centralnom kineskom gradu Vuhanu krajem 2019. godine, objasnio je ekspert.

Međutim, nije bilo dokaza o „velikim epidemijama“ pre decembra 2019. godine u Vuhanu ili negde drugde, prema izjavi portparola Svetske zdravstvene organizacije. Tim SZO sastavlen od deset osoba nalazi se na terenu u Kini dok pokušava da utvrdi poreklo virusa koji je ubio 2,2 miliona ljudi širom sveta.

Stručni tim stigao je u Kinu 14. januara i sada je završio svoja istraživanja u Vuhanu, gradu u kojem je prvi put potvrđen novi virus 31. decembra 2019.

 

Budite bolje informisani od drugih pratite  – portal  valjevonadlanu.rs

 

U Kolubarskom okrugu
Ako je HITNO baš je
Ocenite