Wednesday, Sep 28, 2022
HomeVestiSVE MERE OSTAJU NA SNAZI ISTE -Završena sednica Kriznog štaba

SVE MERE OSTAJU NA SNAZI ISTE -Završena sednica Kriznog štaba

 

Danas je završena još jedna sednica Kriznog štaba, a najvažnija tema je bila epidemiološka situacija u zemlji i popuštanje mera.

Epidemiolog Predrag Kon rekao je danas, nakon sednici Kriznog štaba, da sve mere ostaju na snazi i da nije bilo govora o bilo kakvom popuštanju.

Procena epidemiološke situacije pokazuje da postoji stabilizacija na visokom nivou, ali se vidi i blagi porast koji se može povezati sa povratkom sa skijališta, ali i samom prisutnošću britanskog soja koji je dokazan u više navrata – objasnio je Kon.

Rekao je da je Krizni štab prepoznao predstojeće praznike kao dodatni rizik, posebno u situaciji kada još nemamo vakcinisanost sa dve doze cepiva.

S tim u vezi je podsetio da je zaštita vakcinom obezbeđena tek kada se primi i druga doza i prođe najmanje desetak dana posle toga.

Kon je apelovao da treba pokušati da se ovo stanje ne pogoršava dalje, a to je moguće samo poštovanjem mera.

To se, kaže, odnosi posebno na povećanje kontrola koje se mogu očekivati u narednom periodu i posebno prazničnom na planinama, skijalištima.

Ističe, da će kontrole biti povećane i na mestima koja su prepoznata kao mesta zaražavanja, kao što su ugostiteljski objekti.

Činjenica je da moramo da izdržimo još neko vreme dok ne steknemo barijeru koju treba da steknemo vakcinom – podvukao je Kon.

Posle sednice javnosti se obratio dr Predrag Kon.

– Mislim da će doći vreme, da će se sve vakcine uzeti u obzir za putovanje, to ne treba da bude prepreka – dodao je dr Kon.

 

Budite bolje informisani od drugih pratite  – portal  valjevonadlanu.rs

“Kadar za sve” u
UPOZORENJE METEOROLO
Ocenite