Wednesday, Sep 28, 2022
HomeKultura i obrazovanjeDanas slavimo SVETA TRI JERARHA veruje se da kakav vetar bude duvao tokom dana, takva će biti cela godina

Danas slavimo SVETA TRI JERARHA veruje se da kakav vetar bude duvao tokom dana, takva će biti cela godina

foto:alpress.rs

 

Srpska pravoslavna crkva proslavlja danas praznik Sveta tri jerarha – Vasilija Velikog, Grigorija Bogoslova i Jovana Zlatoustog. Iako sva trojica imaju svoje dane praznovanja, njihov zajednički praznik ustanovljen je u 11. veku, za vreme cara Aleksija Komnena.

U jednom trenutku u Carigradu je došlo do rasprave koji od njih trojice je najveći. Vasilija su hvalili zbog hrabrosti i čistote, drugi su bili za Grigorija zbog njegove „nedostižne dubine i visine uma u bogoslovlju“, dok su treći uzdizali Jovana Zlatoustog zbog jasnoće izlaganja vere.

Svaki svetac imao je svoje pristalice i tako je došlo do podele na vasilijane, grigorijane i jovanite. Međutim, ovaj spor je rešen Božijom voljom i to u korist još veće slave trojice svetitelja.

Jovan – episkop evhaitski, imao je viziju u snu. Jednom su mu se tokom noći javila sva tri stetilja:

„Mi smo jedno u boga, kao što vidiš, i ništa nema u nama protivrečno… niti ima među nama prvog ni dugog“.

Svetitelji su posavetovali episkopa Jovana da im napiše službu i da se odredi dan njihovog zajedničkog praznika.

Kada je ustanovljen njihov dan, spor se rešio.

Prema verovanjima, Sveta tri jerarha štite narod i životinje od zlih vetrova i mrazeva. Po tome kakvi vetrovi budu duvali na današnji dan, kako se veruje, može da se prognozira kakvo će biti vreme tokom godine.

Ukoliko duva s juga, godina će biti dobra i bogata, „severac“ donosi lošu godinu s hladnim vremenom.

Istočni vetar donosi nestašice a zapadni blagodet, bar što se tiče ribe i mleka. I ako vetra nema – dobro je, čeka nas vesela i bogata godina.

Čobani u pojedinim krajevima Srbije okupljaju se na današnji dan i sviraju frulu.

Sveta tri jerarha slave se kod Srba kao krsna slava. Ovaj veliki praznik u crkvenom kalendaru obeležava se crvenim slovom, a slave ga i mnogi manastiri i crkve.

U Grčkoj nacionalni praznik

Sveta tri Jerarha veoma su poštovana u Grčkoj i smatraju se ne samo crkvenim, već i najvećim nacionalnim i školskim praznikom.

UKRAO AUTO DOMA ZDRA
RHMZ objavio kolike
Ocenite