Tuesday, Jun 28, 2022
HomeRegionKrizni štab će tražiti zatvaranje ugostiteljskih objekata?! Novi soj korone se širi Srbijom

Krizni štab će tražiti zatvaranje ugostiteljskih objekata?! Novi soj korone se širi Srbijom

foto:valjevonadlanu

 

„Žarišta“ su puni hoteli u zimskim centrima i ugostiteljski objekti generalno.

Bolnice se opet pune, a posebno zabrinjavajući period sledi u toku praznika jer ćemo imati četiri neradna dana.

Ukoliko brojke budu rasle kao što je slučaj u Vranju, a mere ne budu poštovane kako struka moli građane, Krizni štab će skratiti radno vreme ugostitetljskih objekata i tržnih centara.

Brine situacija na duže staze

Doktor Stevanović je naglasio da posebno brinu “posledice na duže staze” od nekoliko narednih dana, u smislu da jedan broj zaraženih ima aktivnosti poput zimovanja, boravcima na planini, ugostiteljskim objektima…

Jasno je da disciplina, donekle, popušta. Znam da je svim građanima dosta kovida i restriktivnih mera, to traje već godinu dana. Ono što je činjenica je da to traje godinu dana i onima koji su u kovid sistemu i koji se maksimalno trude da pomognu svakom pacijentu – rekao je on.

Ukoliko broj novozaraženih nastavi da raste, medicinski deo Kriznog štaba tražiće sledeće sedmice da se epidemiološke mere zategnu,  akonkretan predlog biće da se privremeno potpuno zatvore ugostiteljski objekti, uključujući i one u hotelima.

Iako, i sa porastom broja obolelih, imamo gotovo četiri puta manje pozitivnih na virus korona nego u najtežim danima ovog talasa, po proceni medicinskog dela Kriznog štaba epidemiološka situacija nije dobra, i “ide” ka pogoršanju. To je ocena na osnovu dva kriterijuma – porasta broja zaraženih, i onog još važnijeg – velikog broja hospitalizovanih.

Člnovi  Kriznog štaba, prema saznanjima , ovih dana najviše analiziraju puteve širenja zaraze,a zaključak je da su “žarišta” puni hoteli u zimskim centrima i ugostiteljski objekti generalno, koji uglavnom poštuju radno vreme, ali ne i protivepidemijske mere, naročito ne onu koja se odnosi na dozvoljeni broj osoba prema kvadraturi.

Izričito smo rekli da ne dozvoljavamo da se u pretećoj epidemiološkoj situaciji bilo šta od mera popušta kaže,profesor dr Mijomir Pelemiš, infektolog i član Kriznog štaba.

I dr Srđa Janković, imunolog i član Kriznog štaba smatra da smo još daleko od praga koji bi sprečio širenje virusa kroz zajednicu, i da zasada nema uslova da se ublaže mere.

Građani ne treba da se opuštaju, već da počtuju preporučene mere.

Ključno je da se spreče okupljanja tamo gde virusa ima mnogo, i okupljanja koja nisu neophodna.

 

Budite bolje informisani od drugih pratite  – portal  valjevonadlanu.rs

Podela auto-sedišta
Počeo i novi krug m
Ocenite