Monday, Oct 3, 2022
HomeDa budemo isti„Dara iz Jasenovca“ pre bioskopa na televiziji od 20. februara na RTS

„Dara iz Jasenovca“ pre bioskopa na televiziji od 20. februara na RTS

Promo|MCF

 

 

Srpski film „Dara iz Jasenovca“ reditelja Predraga Antonijevića, snimljen uz podršku Filmskog centra Srbije, imaće ekskluzivnu svetsku televizijsku premijeru na Prvom programu Radio-televizije Srbije 20. februara.

„Dara iz Jasenovca“, srpski kandidat za Oskara, istorijska je drama koja je pokrenula lavinu komentara od pozitivnih do negativnih. Film je premijerno prikazan 25. novembra u Gračanici.

 

Beogradska bioskopska premijera uz prisustvo autorske i glumačke ekipe, zakazana je za 22. april kada se obeležava 76 godina od proboja poslednjih zarobljenika iz logora Jasenovac.

 

Odluka da se film prikaže na televiziji pre normalnog života u bioskopima je nezavisno doneta od reditelja Antonijevića i mene, a prouzrokovana je svom pričom koja se dešava oko filma, njegove nominacije za našeg kandidata za Oskara, a pogotovo na nekoliko neumesnih i neosnovanih kritika da je film naša propaganda i da Srbi nisu bili žrtve u Jasenovcu. Tako da je naša želja bila da prikažemo film pre vremena, da ga što više ljudi vidi – istakao je producent filma Maksa Ćatović.

 

Promo|MCF

 

Glavna i odgovorna urednica Zabavnog programa RTS Olivera Kovačević kaže da je značajno da RTS u ovom trenutku emituje film „Dara iz Jasenovca“. Navela je da je bilo dosta kontroverzi u vezi sa ovim filmom od društvenih, preko istorijskih, do umetničkih i smatra da je pravi trenutak da građani Srbije pogledaju ovaj film i donesu svoj sud.

Smatramo da je veoma značajno što se ova traumatična i bolna tema našla na filmskom platnu, odnosno u jednom filmu i da se problem i trauma Jasenovca sagleda iz perspektive srpskih žrtava – rekla je Kovačević.

 

Promo|MCF

 

Film „Dara iz Jasenovca“ snimljen je na osnovu autentičnih svedočanstava preživelih logoraša, a posle zvanične premijere u Beogradu, naći će se na repertoaru bioskopa u Srbiji.

 

Istorijska drama o stravičnim zločinima u Drugom svetskom ratu, od 5. februara sa uspehom se prikazuje u bioskopima širom Amerike.

 

Budite bolje informisani od drugih pratite  – portal  valjevonadlanu.rs

 

Aero alarm-Nedeljni
Duplo veći broj nov
Ocenite