Tuesday, Jun 28, 2022
HomeVestiSrpska pravoslavna crkva dobila je 46. patrijarha, dr Porfirija Perića-KO JE NOVI SRPSKI PATRIJARH?

Srpska pravoslavna crkva dobila je 46. patrijarha, dr Porfirija Perića-KO JE NOVI SRPSKI PATRIJARH?

foto:Tanjug/Nikola Anđić

 

Srpska pravoslavna crkva dobila je 46. patrijarha, dr Porfirija Perića.

Ustoličenje novoizabranog patrijarha srpskog Porfirija biće održano sutra .

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije (Perić) danas je izabran za 46. naslednika na tronu Svetog Save, kada je njegovo ime iz Jevanđelja izvukao monah Matej, a preostala dva kandidata koja su dobila podršku 36 članova Sabora bili su i vladika bački Irinej i banjalučki Jefrem.

Rođen je 22. jula 1961. godine u Bečeju. Prvo je od troje dece Radivoja i Radojke Perić, koji su se, posle Drugog svetskog rata, iz sela Osinje kraj Dervente u Bosni i Hercegovini doselili u Vojvodinu.

Na krštenju je dobio ime Prvoslav. Osnovnoškolsko obrazovanje stekao je u Čurugu, a gimnaziju ・Jovan Jovanović Zmaj・završio je u Novom Sadu 1980. godine.

Pohađao je studije arheologije na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Ubrzo je počeo da studira i na Bogoslovskom fakultetu Srpske Pravoslavne Crkve, na kojem je i diplomirao 1987. godine.

Pre toga zamonašen je u manastiru Dečani,a po završetku fakulteta otišao je na postdiplomske studije u Atinu gde je ostao do 1990. godine.

Po blagoslovu episkopa bačkog Irineja, 6. oktobra 1990, otišao je u manastir Kovilj. Tamo je 21. novembra 1990. godine rukopoložen u čin jeromonaha.

Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve ga je na svom redovnom zasedanju 14. maja 1999. izabrao za vikarnog episkopa jegarskog pri Eparhiji bačkoj.

Odbranio je doktorsku disertaciju “Mogućnost poznanja Boga kod apostola Pavla po tumačenju Svetog Jovana Zlatousta” na Bogoslovskom fakultetu Univerziteta u Atini (2004).

Savet Republičke radiodifuzne agencije (RRA) ga je izabrao 29. jula 2008. za svog predsednika.

U periodu 2010—2011. bio je episkop vojni, a zatim koordinator za saradnju Srpske pravoslavne crkve i Vojske Srbije.

Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve ga je na svom redovnom majskom zasedanju 24. maja 2014. izabrao za mitropolita zagrebačko-ljubljanskog.

 

Budite bolje informisani od drugih pratite  – portal  valjevonadlanu.rs

Mionički projekti u
Ocenite