Monday, Jun 27, 2022
HomeRegionUvođenje„digitalnih sertifikata“ za ulazak u zemlje članice podržali Lideri EU

Uvođenje„digitalnih sertifikata“ za ulazak u zemlje članice podržali Lideri EU

foto:sremska.rs

 

Uvođenje svojevrsnog “korona pasoša” omogućilo bi da se sada zatvorene spoljne granice Unije i kontrole na unutrašnjim granicama ukinu i da se opet nesmetano putuje.

Hoće li imunizacija zaustaviti pandemiju? Da li će do leta mere za odbranu od kovida-19 u Evropi biti ukinute? Kako će moći da se putuje? Da li će biti priznate sve vakcine i kako ćemo to da dokazujemo? EU je na korak od donošenja odluke o uvođenju digitalnog sertifikata o zaštiti od kovida-19.

Lideri EU su na redovnoj video konferenciji, posvećenoj borbi protiv pandemije kovida-19, podržali ideju digitalnih sertifikata na zajedničkim evropskim kriterijumima za ulazak u zemlje članice i otvaranje društva nakon pandemije.

„Sistem će podržavati informacije o vakcinaciji, negativnom PCR testu ili imunitetu osobe. Potrebna nam je brza implementacija, ako želimo da ovi sertifikati budu funkcionalni pre leta“, kaže predsednica Evropske komisije Ursula Fon der Lajen.

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da će najverovatnije pre leta biti dostupne digitalne potvrde o vakcinaciji, koje će ljudima omogućiti da nesmetano putuju po Evropi, bez obzira na pandemiju.

„U Nermačkoj smo odlučili da izdajemo nacionalni sertifikat o vakcinaciji. Osnovna ideja je da takav sertifikat mora da sadrži definiciju o imunizaciji koju je odredila Evropska komisija. Nemačko ministarstvo zdravlja je pokrenulo postupak, a Evropskoj komisiji treba oko tri meseca da stvori potrebne tehničke uslove“, rekla je nemačka kancelarka Angela Merkel.

Šest zemalja, među kojima Nemačka i Francuska, nije spremno da poštuje preporuku Brisela i odustanu od kontrole na svojim granicama. Druge zemlje, kao Grčka, najavljuju da će bilateralno ugovarati uslove za prelazak granice sa državama van Unije. Velika Britanija najavljuje svoju varijantu kovid pasoša.

„Ako druge zemlje budu tražile potvrdu o vakcinaciji, mislim da je u redu da im to olakšamo. Ljudi već imaju potvrde o vakcinaciji od žute groznice. Slično će biti i ovo. Na tome radimo“, rekao je britanski ministar za vakcinaciju Nadim Zahavi.

Dok tehnička dokumentacija za nove sertifikate ne bude spremna, još najmanje tri meseca, ograničenja na sva neprioritetna putovanja unutar i van EU ostaju, jer rizik od zaraze kovid-19 ostaje izuzetno ozbiljan, smatraju lideri zemalja EU.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

 

Budite bolje informisani od drugih pratite – portal valjevonadlanu.rs

Najznačajniji podac
"SPUTNJIK LAJT IZLAZ
Ocenite