Monday, Oct 3, 2022
HomeVestiKRIZNI ŠTAB:“SKRAĆENJE RADNOG VREMENA NIJE REŠENJE, ILI ZATVARANJE ILI POLICIJSKI ČAS!“

KRIZNI ŠTAB:“SKRAĆENJE RADNOG VREMENA NIJE REŠENJE, ILI ZATVARANJE ILI POLICIJSKI ČAS!“

Foto:danas.rs

Završena je sednica Kriznog štaba, na kojoj je analizirana epidemiološka situacija u zemlji

 

Medicinski štab je predožio da se smanji broj kontakata ili kroz vanredno stanje ili policijski čas, izjavio je pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković i najavio da će se Krizni štab sastati narednih dana da donese odluke. U međuvremenu, sve radi kao i do sada pošto lekari smatraju skraćivanje radnog vremena pojedinih objekata za nekoliko sati ne menja mnogo situaciju.

“Medicinski deo Kriznog štaba tražio da smanji broj kontakata kroz vanredno stanje i policijski čas. Jasno i decidno kažu da bi medicinski to bilo najcelishodnije. Jedino što predlažu je policijski čas” rekao je Zoran Gojković posle sednice Kriznog štaba.

On je naveo da lekari nisu želeli da ulaze u ekonomske posledice zatvaranja i najavio da će se sledećih dana ponovo sastati i doneti odluku koja je adekvatna za sve nas.

“Jedina opcija koju u ovom trenutku predlažu je apsolutni lok daun i policijski čas. To je jedini način da se u narednih sedam do 10 dana stabilizuje epidemiološka situacija.Veliko je opterećenje zdravstvenog sistema, a ako imamo više obolelih ne možemo da vakcinišemo ljude” rekao je on.

On je naveo da sve može da se zatvori, ali da je problem što se bez policijskog časa organizuju okupljanja i žurke po kućama.

“Ako ne poštujemo mere vratićemo se u istu, a možda i goru situaciju od decembra” istakao je.

U Srbiji je u poslednja 24 sata registrovano još 3.469 osoba zaraženih koronavirusom, a preminulo je još 16 pacijenata. Testirano je ukupno 13.286 osoba, a na respiratorima su 164 pacijenta.

Prethodnog vikenda došlo je do delimičnog zatvaranja jer je tokom prethodne nedelje zabaležen značajan rast broja zaraženih. Tako su tokom subote i nedelje tržni centri i ugostiteljski objekti radili od 6 do 14 sati.

– Od danas je radno vreme kompanija koje rade u sektoru usluga ponovo do 20.00 sati!
Tako će biti cele radne nedelje, a Krizni štab će ponovo zasedati u četvrtak ili petak kada će se analizirati epidemiološka situacija .

Takva odluka bila je rezultat kompromisa između medicinskog dela Štaba koji je bio za zatvaranje na pet dana, i drugih članova koji su bili za to da se radno vreme ugostiteljima ne skraćuje.

Odluka da restorani, kafići, tržni centri za vikend rade do 14 sati doneta je kako bi se stalo na put rastu broja novozaraženih, koji se u Srbiji prethodnih dana svakodnevno beleži.

Premijerka Ana Brnabić juče je izrazila očekivanje da će pooštrene mere za minuli vikend dati rezultate i da neće morati dalje da se dalje pooštravaju, zbog situacije sa kovidom.

Napomenula je da imamo najmanje radikalne mere u čitavoj Evropi i da smo i do sada uspevali da nađemo odgovarajući balans, ali da je za to najvažnija individualna odgovornost.

 

(valjevonadlanu/tanjug.rs)

 

Corona ne posustaje-
UHAPŠENA ŽENA IZ L
Ocenite