Tuesday, Jun 28, 2022
HomePolitikaPrijava za dobijanje martovske polovine minimalca počela je DANAS, a ovo su svi DETALJI!

Prijava za dobijanje martovske polovine minimalca počela je DANAS, a ovo su svi DETALJI!

foto:kurir.rs

 

Prijava poslodavaca za dobijanje martovske polovine minimalca od oko 16.000 dinara počela je danas, trajaće do kraja meseca, a taj novac će biti isplaćen 8. aprila. Firme koje novac radnicima ne prebace na račune do 30. jula ostaće bez novca.

Pravo na ovu pomoć ima 1.505.093 radnika koji su zaposleni kod preduzetnika, u mikro, malim, srednjim i velikim preduzećima. Oni koji žele pomoć za mart dužni su da najkasnije do 31. marta ove godine podnesu obrazac PPP – PD za februar 2021, kao i da daju posebnu izjavu na portalu Poreske uprave.

Privrednici koji žele pomoć za april, dužni su da do 30. aprila podnesu isti obrazac, ali za mart 2021. i takođe da daju izjavu na sajtu Poreske uprave.

Ista procedura je i za pomoć koja pokriva maj, a koja će biti isplaćena početkom juna.

Predviđene i sankcije

Radi isplate pomoći firmama se otvara poseban namenski račun – isplata direktnih davanja – COVID-19 i to kod banke koja je na dan 13. februar vodila tekući račun tog privrednog subjekta.

Oni koji imaju račune kod više banaka dužni su da najkasnije 25. marta 2021. godine, putem elektronskih servisa Poreske uprave, dostave podatak o nazivu banke kod koje će biti otvoren namenski račun.

U slučaju da privredni subjekt ne prenese državnu pomoć sa namenskog računa na račune zaposlenih do 30. jula 2021. godine, banka će preneti sredstva s tog namenskog računa na poseban račun kod Uprave za trezor sa koga su direktna davanja isplaćena.

Privredni subjekt gubi pravo na novac ako od 13. februara 2021. godine pa do isteka roka od tri meseca od poslednje isplate direktnih davanja, smanji broj zaposlenih za više od 10 odsto ne računajući zaposlene koji rade sa ugovorom o radu na određeno vreme pre 13. februara 2021. godine za period koji se završava u periodu od 13. februara 2021. godine do isteka roka od tri meseca od poslednje isplate direktnih davanja.

Privredni subjekti u privatnom sektoru koji isplate dividende počev od 13. februara 2021. godine pa do kraja 2021. godine, nemaju pravo na isplatu direktnih davanja.

Ministar finansija Siniša Mali: Danas počela prijava za prvu polovinu minimalca

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je na portalu Poreske uprave danas počela prijava poslodavaca za isplatu polovine minimalne zarade za mesec mart, što je mera predviđena trećim paketom ekonomske podrške privredi i građanima Srbije.

Mali je dodao da je najnovijim paketom pomoći privredi i građanima predviđena isplata polovine minimalne zarade za tri meseca za preduzetnike, mikro, mala, srednja i velika preduzeća, koja zajedno zapošljavaju oko 1,5 miliona ljudi.

Za tu meru će, rekao je Mali, a saopšteno iz Ministarstva, biti izdvojeno 69,8 milijardi dinara.

„Poslodavci se za korišćenje ovih mera mnogu prijaviti na portalu Poreske uprave i to za svaki mesec posebno, a za prijavu imaju vremena do poslednjeg dana u tekućem mesecu“, objasnio je ministar finansija.

Prema njegovim rečima, prva isplata polovine minimalne zarade biće izvršena 8. aprila i ona će se odnositi na mesec mart, a zatim slede uplate u maju i junu mesecu.

„Novac će biti uplaćen na posebne namenske račune koje će za privrednike otvoriti Uprava za trezor, a odatle će novac moći isključivo da bude prebačen na račun zaposlenog“, naveo je Mali.

Kada je reč o uslovima za korišćenje te mere, ministar je rekao da privrednici koji žele da koriste tu meru ne smeju da smanje broj zaposlenih za više od 10 odsto do isteka tri meseca od isplate poslednjeg minimalca i ne mogu da isplaćuju dividende.

„Pozivam privrednike koji žele da koriste ovu meru podrške da se prijave na portalu Poreske uprave popunjavanjem jednostavnog obrasca. Republika Srbija je tu za privrednike i za sve građane i spremni smo da pomognemo u ovim teškim vremenima“, naveo je Mali.

Novi, treći paket podrške privredi i građanima vredan je 249,4 milijarde dinara, a osim isplate tri polovine minimalne zarade predviđa i uplatu još jedne cele minimalne zarade za zaposlene u ugostiteljstvu, turističkim, rent-a kar agencijama, kao i hotelijerima, za šta će biti izdvojeno oko dve milijarde dinara.

Takođe, ponovo će se se pomoći gradski hoteli sa 350 evra po individualnom ležaju, odnosno 150 evra po smeštajnoj jedinici.

Inače, Javni poziv za dodelu subvencija za podršku radu hotelske industrije zbog poteškoća u poslovanju prouzrokovanih epidemijom bolesti Kovid-19 objavljen je na sajtu Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija 24. februara.

Paketom podrške privredi predviđena je i mera koja se odnosi na posebno ugrožen sektor prevoznika putnika u drumskom saobraćaju i autobuskih stanica.

Tom merom prevoznici će dobiti dodatnih 600 evra po autobusu na period od šest meseci, za šta će biti izdvojeno 2,6 milijardi dinara.

Odobrena sredstva subvencija uplaćivaće se korisnicima na posebne namenske dinarske račune koje će Uprava za trezor otvoriti za ove potrebe.

Javni poziv za prijavu za tu vrstu podrške biće objavljen ove sedmice na sajtu Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Takođe, kako bi se dodatno obezbedila likvidnost domaćoj privredi, biće izmenjen i dopunjen postojeći Zakon o garantnoj šemi, čime će biti obezbeđeno dodatnih 500 miliona evra za privrednike i produženo njeno vreme trajanja.

Pored toga, biće donet i novi zakon kojim će se omogućiti privredi povoljni krediti u vrednosti od dodatnih 500 miliona evra.

Kada je reč o direktnoj podršci za građane Srbije, građanima koji se budu prijavili biće isplaćeno ukupno 60 evra i to najpre u maju 30 evra, a zatim u novembru još 30 evra.

PENZIONERIMA PARE U TRI RATE, OSTALIM GRAĐANIMA U DVE!

Prijava će se odvijati isto kao i 2020. godine kada su se građani prijavljivali za novčanu podršku u iznosu od 100 evra, dakle preko portala Uprave za trezor.

Takođe, penzioneri će u septembru dobiti dodatnih 50 evra, što znači da će oni ukupno u toku godine dobiti 110 evra.

Za tih dodatnih 50 evra biće izdvojeno još 10 milijardi dinara.

 

"Aero Alarm" Nedeljn
Corona ne posustaje-
Ocenite