Sunday, Jul 3, 2022
HomePrivredaOd ove godine porez na sve objeke u vlasništvu-Plaćaćemo i bazene, bunare,garaže,letnjikovce

Od ove godine porez na sve objeke u vlasništvu-Plaćaćemo i bazene, bunare,garaže,letnjikovce

foto:valjevonadlanu.rs

 

Od ove godine na sve pomoćne objekte plaćaćemo porez na imovinu kao za garaže.

Reč je o objektima koji ne služe za stanovanje ili obavljanje delatnosti poput – bunara, ali i bazena i raznih cisterni i rezervoara, šupa za držanje ogreva i kotlarnica, podruma..

A, kako će poreznici vrednovati nečiju garažu, a time i bilo koji pomoćni objekat – od bazena do kotlarnice – zavisiće od cena koje su na tržištu postigle garaže u njihovom – komšiluku.

 

Foto:valjevonadlanu.rs

 

Poreska oslobođenja

Članom 12. Zakona o porezima na imovinu, predviđeno je u kojim slučajevima postoje poreska oslobođenja obveznika. Tako porez na imovinu na teritoriji jedinice lokalne samouprave ne plaća obveznik kad ukupna osnovica za sve njegove nepokretnosti na toj teritoriji ne prelazi iznos od 400.000 dinara (oko 3.400 evra po trenutnom kursu).

Kada je reč o objektima koji su namenjeni za primarnu poljoprivrednu proizvodnju, kao što su: svinjci, kokošinjci, ambari, pušnice… porez na imovinu na njih se neće plaćati, bez obzira da li je reč o registrovanom poljoprivrednom gazdinstvu ili ne.

Neophodan uslov je da te objekte obveznik nije ustupio nekoj drugoj osobi, na duže od 183 dana godišnje, koji na to ostvaruju prihod. U tom slučaju poreskog oslobođenja – neće biti.

 

Budite bolje informisani od drugih pratite  – portal  valjevonadlanu.rs

Vreme danas-Posle hl
Studenti arhitekture
Ocenite