Wednesday, Sep 28, 2022
HomePrivredaNovi kolektivni ugovor za radnike „Krušika”

Novi kolektivni ugovor za radnike „Krušika”

foto:rts.rs

 

Regres sveden na prosek, topli obrok 200 dinara dnevno, minuli rad sa 0,6 odsto smanjen na 0,5 odsto po godini staža, cena radnog sata povećana na 200 dinara u bruto iznosu.

Posle dugih i napornih pregovora poslovodstva i reprezentativnih sindikata, potpisan je novi kolektivni ugovor u valjevskoj Holding korporaciji „Krušik”. Menadžment kompanije ocenio je da je napravljen važan korak na putu ka ostvarenju vizije uspešne i tehnološki napredne fabrike i upućena jasna poruka da će rad i rezultati rada, odgovornost na ličnom nivou i usavršavanje zaposlenih imati primat u sistemu vrednovanja „Krušika”. Neki sindikati, međutim, kao što je to USS „Sloga”, smatraju da je kolektivni ugovor potpisan uz nezapamćene pritiske na sve predstavnike četiri sindikata.

Kako saznajemo, u novom kolektivnom ugovoru rukovodstvo fabrike je, uz nemalo teškoća i posle analiziranja silnih varijanti, uspelo da ostvari svoju osnovnu ideju, da se, kada je o zaradama reč, favorizuju ostvareni rezultati rada, odnosno da rad bude dominantan u odnosu na prinadležnosti koje sleduju svakom radniku nezavisno od radnog mesta. Po novom kolektivnom ugovoru regres je sveden na prosek, za topli obrok je utvrđen iznos od 200 dinara dnevno, minuli rad sa 0,6 smanjen na 0,5 odsto po godini staža, dok je povećana cena radnog sata na 200 dinara u bruto iznosu. Prema nezvaničnim informacijama, menadžment je tokom pregovora posebno insistirao na potrebi da se shvati da se plata mora zaraditi, pogotovo u situaciji kada je smanjena tražnja za oružjem na svetskom tržištu i kada mnoge države, potencijalni kupci, sada imaju druge prioritete, prvenstveno one koji se tiču zdravstva, zbog pandemije virusa korona.

Rezultat je novi kolektivni ugovor kojim su zarade mnogih radnika u „Krušiku”, prvenstveno onih koji rade najjednostavnije poslove i imaju zagarantovanu cenu radnog sata, umanjene, jer su smanjeni regres, topli obrok i minuli rad koji su u njihovim platama imali veliki udeo. Na drugoj strani, najbolje plaćenim kadrovima koji se nalaze na ključnim pozicijama plate su, kažu u poslovodstvu, blago povećane – od dve do deset hiljada dinara.

Dok menadžment tvrdi da su pregovori o kolektivnom ugovoru bili , otvoreni, uz međusobno uvažavanje i bez pritisaka, Udruženi sindikati Srbije „Sloga” u saopštenju navode da je proces pregovaranja rađen u tajnosti sa konstantnim pritiscima na učesnike, predstavnike sindikata kojima je onemogućeno da u proces uključe profesionalce iz svojih sindikalnih centrala radi pružanja pomoći. USS „Sloga” tvrdi da je postojala namera da se potpiše loš kolektivni ugovor po zaposlene. Ovaj sindikat je ocenio da je novi kolektivni ugovor nepovoljniji za radnike od prethodnog, jer je godišnja suma za zarade smanjena sa 35 na 27 miliona evra, da je plata umanjena za više od 80 odsto zaposlenih, dok je manjem delu radnika, među kojima je i menadžment, povećana za oko 10 odsto. Kao jednu od retkih pogodnosti USS „Sloga” navodi obećanje menadžmenta da će određene odredbe koje se odnose na zarade i posebne uslove rada za tri meseca biti ponovo predmet pregovora…

Prema nezvaničnim informacijama koje prenosi  „Politika” u „Krušiku” je trenutno zaposleno nešto preko 2.800 radnika, a planskim dokumentima je predviđeno da ih krajem 2021. bude 2.500. Od početka godine do kraja februara ugovori o radu nisu produženi za 68 radnika koji su bili angažovani na određeno vreme. Projekcijom poslovne politike za 2021. za zarade zaposlenih predviđen je ukupan iznos od 28 miliona dolara. Prošle godine za zarade je isplaćeno 35 miliona dolara. Poslovni plan za ovu godinu predviđa da „Krušik” ugovori poslove vredne 97 miliona dolara.

Novi proizvodi

Menadžment „Krušika” nedavno je saopštio da se tokom ove godine očekuje „uspešna verifikacija najmanje pet razvojnih proizvoda najnovije generacije” među kojima su artiljerijske rakete dometa 40 kilometara, savremene vazduhoplovne, modernizovane vođene rakete visokog nivoa probojnosti i efekata na cilju, za kojima postoji tražnja i u Vojsci Srbije i na svetskom tržištu. Realizacija ovih programa trebalo bi da znatno popravi finansijsku stabilnost „Krušika”.

Izvor:Politika

Budite bolje informisani od drugih pratite  – portal  valjevonadlanu.rs

Ne parkirajte se na
EPIDEMIOLOŠKA SITUA
Ocenite