Tuesday, Jun 28, 2022
HomePrivredaIsplata poljoprivrednicima 4.000 dinara po hektaru ide automatski, u narednih 15 dana

Isplata poljoprivrednicima 4.000 dinara po hektaru ide automatski, u narednih 15 dana

foto:valjevonadlanu.rs

 

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je da će u narednih 15 dana biti isplaćeno 4.000 dinara subvencija po hektaru, za šta je obezbeđeno gotovo 70 miliona evra.

„Novac će biti na računima poljoprivrednih gazdinstava. Niko ne mora da se prijavi, automatski sve dobijaju, u skladu sa registrom poljoprivrednih gazdinstava“, kazao je  Nedimović .

Ministar je, komentarišući tvrdnje nekih poljoprivrednih asocijacija, da ne dobijaju više subvencije za gorivo, ocenio da je „neko nešto pomešao“, podsećajući da je 2019. godine isplaćena jednokratna subvencija od 1.200 dinara po hektaru, zato što je tada litar dizela bio 169 dinara, a sada je 16-17 dinara jeftiniji.

„Prošle godine smo isto isplatili uoči izbijanja pandemije, pošto nismo znali kakva će biti situacija na tržištu energenata, ali kasnije je došlo do dramatičnog pada cene dizela od 30 do 40 dinara po litri“, rekao je Nedimović.

On je podsetio da je prošle godine napravljen i rekord u spoljnotrgovinskoj razmeni u oblasti poljoprivredi, jer je izvoz bio 4,1 milijardu dolara, dok je sufict bio 1,8 milijardi dolara.

U narednih deset dana četiri nova konkursa za podsticaje

Najavio je i da će u narednih 10 dana biti raspisana četiri konkursa za podsticaje za poljoprivrednike i to za nabavku mašina i traktora, za stočarstvo, odnosno nabavku steonih junica i umatičenih stada ovaca i koza, podsticaj za voćartstvo i povrtatrstvo, kao i za pčelarstvo.

„Međutim, ima mesta za poboljšanje. Kako bi se ubrzao rast, agrobiznisi mogu da unaprede kvalitet svojih proizvoda, pobojšaju izvoz i osvoje nova tržišta. Lideri na tom putu su proizvođači voća i povrcća, s obzirom na to da potražnja za svežom i zdravom hranom raste globalno“.

Zapadna tržišta nude mogućnosti agrobiznima da usvaje nove standarde, budu inovativniji i stvare nova partnestava, u čemu pomaže i USAID.

U stručnom delu konferencije razgovara se o perspektivama izvoznih tržišta voća i povrća, potom o potencijalu jabučastog i koštičavog voća i sadnog matarijala, modelima finansiranja agrobiznisa u Srbiji u 2021. i naprednim tehnologijama u voćarstvu i povrtarstvu.

 

Budite bolje informisani od drugih pratite  – portal  valjevonadlanu.rs

KRIZNI ŠTAB OLUČIO
Danas su zadušnice
Ocenite