Monday, Oct 3, 2022
HomeRegionDanas je tačno godinu dana od prvog slučaja korone u Srbiji,policijski čas.vanredno stanje,bezpoštedna borba lekara

Danas je tačno godinu dana od prvog slučaja korone u Srbiji,policijski čas.vanredno stanje,bezpoštedna borba lekara

 

foto:nova.rs

 

Pre tačno godinu dana, 6. marta 2020, registrovan je prvi slučaj korona virusa u Srbiji.

Prema poslednjim podacima, u Srbiji je od početka pandemije registrovano ukupno 478.878 slučajeva kovid 19, testirane su 3.018.254 osobe, a od posledica infekcije preminulo je 4.525 pacijenata.

Prvi slučaj kovida 19 u zemlji, potvrđen je kod muškarca iz Bačke Topole, koji se uspešno oporavio od zaraze novim virusom,yatim Valjevo gde je tad nazvano „Drugi Vuhan“,nakon toga virus se siri po celoj zemlji,

Od tada, Srbija je prošla kroz vanredno stanje i policijski čas proletos, izgrađene su dve kovid bolnice za samo četiri meseca, posebno je bilo teško u novembru i decembru kada je broj zaraženih bio i između 7.000 i 8.000, a broj zaraženih poslednjih dana i nedelja ponovo raste.

Godinu dana kasnije, Srbija je jedna od retkih zemalja koja na raspolaganju ima čak četiri vakcine protiv korone, različitih proizvođača – „Fajzer-Biontek“, „Sputnjik V“, „Sinofarm“ i „AstraZeneku“, i među vodećim je zemljama po stopi vakcinacije.

U Srbiji su dosad date ukupno 1.613.682 vakcine, a broj revakcinsanih je 592.903, a uz još pola miliona kineske vakcine, u Srbiju je do sada stiglo ukupno 2.620.000 vakcina.

Nakon što je korona potvrđena u Srbiji, a broj slučajeva počeo polako da se povećava, 15. marta prošle godine proglašeno je vanredno stanje na teritoriji cele zemlje.

Zatvorene su škole, vrtići, univerziteti, zabranjena masovna okupljanja, a tri dana kasnije uveden je policijski čas – svima je bio zabranjen izlazak od 20 sati do 05.00 ujutru, dok je starijima od 65 izlazak bio zabranjen potpuno.

Svi koji su dolazili iz inostranstva morali su u karantin, ukinut je javni prevoz, kao i autobuski, železnički međugradski saobraćaj, a aviokompanije otkazale su letove.

Prvi smrtni slučaj zabeležen je 20. marta.

Tokom vanrednog stanja, najduži policijski čas trajao je oko Vaskrsa, počeo je 17. aprila u 17 sati i trajao puna 84 sata.

Prva zemlja koja je Srbiji uputila pomoć u borbi protiv korona virusa bila je Kina, koja je poslala testove za detekciju virusa, medicinsku opremu, a iz te zemlje stigao je tim medicinskih stručnjaka kao pomoć sprkim kolegama.

Pomoć Srbiji uputili su i Rusija, Norveška, UAE, Turska, EU, Unicef, SAD, Katar, Azerbejdžan…

Kako bi bili zbrinuti svi pacijenti, bile su formirane privremene bolnice, poput one na Beogradskom sajmu, Areni – koja je i dalje u funkciji, po drugi put, Novosadskom sajmu, niškom Čairu.

Za nešto više od četiri meseca, izgrađene su dve potpuno nove kovid bolnice – u Batajnici kapacitete više od 900 mesta, i u Kruševcu sa oko 500 mesta.

Trenutno, u kovid sistemu su sve bolnice u Srbiji,u Beogradu su Klinika za infektivne i tropske bolesti KCS, KBC „Dr Dragiša Mišović“ i KBC „Zemun“.

Tokom prvog talasa, jedno od najvećih zarišta bio je Gerontološki centar Niš.

Drugi rast zaraženih u Srbiji je zabeležen tokom jula, a sa najvećim rastom broja zaraženih dnevno zemlja se susrela tokom novembra i decembra.

Zato je na ulasku u 2021. godinu ukinut organizovan doček Nove godine, kafići i restorani radil su do 18 sati, a školarcima je zimski raspust trajao mesec dana – od 19. decembra do 18. januara.

Poslednjih dana i nedelja broj registrovanih slučajeva ponovo raste, lekari upozoravaju da se više pacijenata primi u bolnice, nego što se otpusti.

Zato će vikend pred nama obeležiti nove mere – danas od podne do ponedeljka u 06.00 radiće samo prodavnice prehrambene robe, koje mogu da rade do 21, apoteke i benzinske pumpe čije radno vreme nije ograničeno.

Nažalost, korona virus odneo je i živote više desetina zdravstvenih radnika, koji su već 12 meseci na prvoj liniji fronta u borbi sa virusom koji je promenio čitav svet.

 

Budite bolje informisani od drugih pratite  – portal  valjevonadlanu.rs

DANAS REVANŠ MEČ P
Raste broj obolelih
Ocenite