Tuesday, Jun 28, 2022
HomeKultura i obrazovanjeFragment istorije iz hirurškog pera

Fragment istorije iz hirurškog pera

 

Biblioteka edukativnog centra Opšte bolnice Valjevo ponovo je dobila knjige zahvaljujući Sekciji za umetnost, kulturu i humanost Srpskog lekarskog društva.

Povod za donaciju knjiga je bila želja naslednice prim.dr Teodora Božina, koji je u Valejvskoj bolnici boravio u periodu od 1930. do 1937. godine, da se u fundusu nađe njegova biografska knjiga „Od šnajderske igle do hirurškog noža“. Prim.dr Božin je radio u Užicu, Valjevu i Šapcu, rođen je 1895, a upokojio je 1983. godine, kada ga je sahranio Episop Lavrentije.

Šabac je u znak zahvalnosti nazvao jednu novu ulicu i ona nosi ime po čuvenom hirurgu, ulica dr Teodora Božina. Po želji svoje dece u jesenjoj fazi svog života prim.dr Božin je napisao 1974. godine svoju biografiju sa namerom da jasno osvetli koliko je nasleđe, a koliko okolina na njegov razvitak uticali.

Kako navodi u uvodu potrudio se da iskreno opiše svoj život i svoju ličnost, na dnevnoj svetlosti, sa svim manama, slabostima i greškama. Knjiga obiluje fotografijama koje ilustruju epohu, dosta istorijskih događaja kojima je prim. dr Božin svedočio uspomenama i učestvovao ispisujući istorijat srpske hirurgije, a napisana je čitko i nepretenciozno pa pobuđuje interesovanje za frgment istorije među koricama.

 

Iz Valjevskih dana tokom sedmogodišnjeg boravka dr Božina u valjevskoj bolnici u biografiji pominje dogodovštine sa čuvenim dr Jovanom Mijuškovićem kome je u to vreme asistirala žena. Zatim u sećanju živo ilustruje rad sa dr Vladom Popovićem koga naziva odličnim hirurgom, a pominje i vojnog hirurga Racu Stefanovića. Prim. dr Božin još navodi da je u periodu od 1930. Do 1937. do kada je boravio u Valjevu, osim hirurgije, bilo dosta ginekologije te da mu se posebno svidela operativna ginekologija koja se radila u tadašnjoj valjevskoj bolnici. Sedmogodišnji fragment istorije ispisan perom hirurga Božina, beleži osim medicinskih prilika i brojne valjevske domaćine, ugledne porodice toga vremena i njihove zgode koje su ih dovodile kod lekara.

Sekcija za umetnost, kulturu i humanost Srpskog lekarskog društva pokrenula je akciju “Knjigom u bolnice” kojom želi da bolnicama opremi biblioteke za pacijente koje bi sadržale beletrisitiku i dečije knjige. Ideja za akciju „Knjigom u bolnice” potekla je od predsednika Sekcije za umetnost, kulturu i humanost SLD akad. med.

 

 

Vladimira Jokanovića, maksilofacijalnog hirurga, vajara, pesnika, književnika, novinara, aforističara. Od početka 2018. godine po planu rada Sekcije započela je akcija „Knjigom u bolnice”, a dr Slavica Žižić Borjanović je kao sekretar Sekcije za umetnost, kulturu i humanost Srpskog lekarskog društva, angažovana da se i medicinskom osoblju i pacijentima kroz segment kulture oplemene bolnički dani. Ovom akcijom je biblioteka Edukativnog centra Opšte bolnice Valjevo našla se među prvima u Srbiji koja je oplemenjena sa preko stotinu naslova različitog žanra koji će biti na usluzi zaposlenima i pacijentima. Sekcija već četiri godine za redom uspešno sprovodi akciju „Knjigom u bolnice“.

 

 

Budite bolje informisani od drugih pratite  – portal  valjevonadlanu.rs

Poginuo radnik na pu
DANAS SLAVIMO PRVO I
Ocenite