Monday, Oct 3, 2022
HomeEkologijaMinistarka Vujović posetila prvu toplanu na biomasu u Mionici

Ministarka Vujović posetila prvu toplanu na biomasu u Mionici

foto:tanjug

 

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović  danas je obišla  toplanu u Mionici, prvu u Srbiji koja u potpunosti radi na biomasu i koja greje oko 16.000 kvadrata javnih objekata u čijem su sastavu priključene i dve stambene zgrade.

Predsednik opštine Mionica Boban Janković se zahvalio na poseti, kako navodi: „Da je zaštita životne sredine na prvom mestu i da je važno da deca udišu zdrav vazduh i da imaju tople vrtiće i škole.“

Toplana u Mionici koja radi na biomasu i greje oko 16.000 metara kvadratnih znatno je jeftinija nego stara toplana i odličan je primer kako stare toplane čuvaju životnu sredinu i štede novac, rekla je danas ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović prilikom obilaska ove toplane.

Projekat nove toplane, prema rečima predsednika opštine Mionica Bobana Janković, realizuje se u tri faze.

Prva je izgradnja same toplane, druga je priključenje svih javniih objekata, a treća podrazumeva priključenje individualnih korisnika, odnosno kuća i stambenih zgrada.

Ta treća faza, naveo je on, biće realizovana tokom godine.

Ministarka je pozvala građane da se priključe na novu toplanu jer ona smanjuje i aerozagađenje.

U tom smislu, navela je da je prisustvo nekih štetnih čestica u vazduhu smanjeno i za 10 puta.

„Ova toplana je odličan primer savremene toplane na biomasu, ona smanjuje aerozagađenje i štedi novac“, rekla je ministarka.

Dodala je da je cena grejanja od 68 dinara mnogo manja nego kod drugih toplana.

Podsetila je da je Ministarstvo imalo konkurse da i druge opštine zamene kotlove i smanje aerozagađenje.

Istakla je da ovi projekti mogu da se rade kroz kancelariju za javna ulaganja što je slučaj i sa novom toplanom u Mionici.

Predsednik opštine Mionica Boban Janković naveo je da je opština ranije za grejnu sezonu izdvajala oko 23 milona dinara, a prošle godine je izdvojila samo devet milona dinara.

Naveo je da nova toplana sada greje oko 16.000 metara kvadratnih, a da joj je kapacit 50.000 metara kvadratnih.

„Ove godine ćemo priključicvati sve zainteresovane građane, nećemo naplaćivati priključke“, rekao je on i dodao da za grejanje stana od 40 metara kvadratnih treba izdvojiti oko 2.200 dinara mesečno.

Ministarka Vujović je navela da ministarstvo koje vodi radi na projektovanju regionalne deponije Kalenić Kolubara i dodala da će Mionica biti jedna od 11 opština koje će biti uključene u projekat čvrstim otpadom.

Navela je da je Mionica popisala divlje deponije i da se sada traže načini i mogućnosti za njihovo uklnjanje.

„Radiće se i dva prečistača za otpadne vode, jedan u Mionici varoš, a drugi u banju Vrujči“, kaže Vujović.

To će se raditi kroz Kineski projekat u okviru Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, ali je veoma važno za očuvanje životne sredine, rekla je ona.

Odgovarajući na pitanje novinara oko zamene gradskog kotla u Valjevu, navela je da je Valjevo konkurisalo za to i da ako sve bude u redu očekuje da će se čitava gradska kotlarnica zameniti nakon završetka grejne sezone.

Predsednik opštine Boban Janković istakao je da je regionalna deponija na Kaleniću ključna stvar za ovaj kraj, jer bi se njome rešio problem ovdašnjih divljih deponija i uredila situacija kada je reč o odlaganju smeća i otpada.

 

(Valjevonadlanu.rs/Tanjug)

DANAS SLAVIMO PRVO I
Pojačana kontrola k
Ocenite