Tuesday, Jun 28, 2022
HomeEkologijaAkcija “Potpiši-Prodiši” od sutra na Gradskom trgu Inicijativa za čist vazduh u Valjevu

Akcija “Potpiši-Prodiši” od sutra na Gradskom trgu Inicijativa za čist vazduh u Valjevu

Foto:valjevonadlanu.rs

 

 

Obaveštavamo vas da će od sutra, četvrtka 11. marta pa sve do nedelje 14. marta 2021. na Gradskom trgu u Valjevu biti organizovano potpisivanje narodne incijative za zabranu korišćenja prljavog, sirovog lignita. Aktivisti udruženja „iRevolucija“, „Lokalni odgovor“ i „Odbor za ljudska prava“ će postaviti štand za prikupljanje potpisa u periodu od 12 do 17 časova u četvrtak i petak. U subotu i nedelju štand će biti otvoren od 12 do 13 časova.

Pozivamo sve punoletne Valjevke i Valjevce da budu aktivni i da koriste svoje pravo na narodnu inicijativu koje garantuje Ustav Republike Srbije. Inicijativa treba da podstakne Narodnu Skupštinu Republike Srbije u Beogradu da usvoji Zakon o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti vazduha kojim će biti zabranjena prodaja sirovog lignita, ogrevnog materijala najslabijeg kategorije, koji je najznačajniji izvor zagađenja vazduha u Valjevu i u Srbiji. 

Mi, građanke i građani Valjeva, treba da budemo solidarni sa žiteljima drugih gradova u Srbiji i da zajednički prikupimo 30 hiljada potpisa građana da bi narodna inicijativa bila punovažna. Naši potpisi za izmenu Zakona o zaštiti vazduha treba da spasu najmanje 15 hiljada života koji se svake godine prerano ugase zbog aerozagađenja. Potpis svakog od nas može sačuvati jedan ljudski život.

Narodnu inicijativu za zabranu prodaje sirovog lignita pokrenulo je udruženje „Srbija u pokretu“ a pored Valjeva, sprovodi se i u Novom Sadu, Zrenjaninu, Pančevu, Beogradu, Smederevu, Kragujevcu, Čačku, boru, Užicu i Nišu. 

 

iRevolucija, Lokalni odgovor, Odbor za ljudska prava

 

Izuzetno male stope
Odbojkašice Železn
Ocenite