Wednesday, Sep 28, 2022
HomeRegionDIGITALNI SERTIFIKATI O VAKCINACIJI-Jedna od opcija je aplikacija za mobilni telefon, a evo koji podaci će pisati u njima

DIGITALNI SERTIFIKATI O VAKCINACIJI-Jedna od opcija je aplikacija za mobilni telefon, a evo koji podaci će pisati u njima

foto:bbs.com

 

 

Srbija je već pripremila digitalne sertifikate o vakcinaciji koji će omogućiti lakše kretanje i putovanje van zemlje, izjavila je danas ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić i dodala da se sa grčkim Ministarstvom turizma pregovara o međusobnom priznanju digitalnih sertifikata o vakcinaciji.

Matić je za RTS naglasila da digitalni sertifikat nije kovid pasoš.

– To je druga vrsta isprave. EU se povukla iz toga, jer je on sadržao i broj pasoša, neke podatke kojima nije bilo mesto da se tu nađu. Digitalni sertifikat govori kada ste vakcinisani ili ste preležali ili ste uradili pi-si-ar test i negativni ste – navela je Matić.

Kako je dodala, EU će za nedelju dana dati precizniju informaciju u vezi sa izgledom i načinom izdavanja sertifikata.

– To će morati da se implementira kroz zdravstveni sistem koji daje potvrdu o vakcinaciji, da li je preležana bolest, mora biti uvezan u sistem – naglasila je Matić.

Srbija je, kako je navela, pripremila digitalne sertifikate, a mnoge zemlje su zainteresovane za pregovore, među kojima Grčka, Izrael, Slovenija.

Jedna od opcija je, kako je dodala, da digitalni sertifikat postoji u obliku aplikacije za mobilni telefon, a moraju se proći provere i autentifikacije. Matić je rekla da će postojati više opcija.

„Grci računaju na naše turiste“

Ministarka je naglasila da je grčki ministar najavio posetu Srbiji za kraj marta ili početak aprila ocenivši da ohrabruje činjenica da se Grci spremaju za sezonu i računaju na naše turiste.

– Mislim da je jako važno za naše građane da shvate da je ključ slobodnog kretanja i putovanja masovna i brza vakcinacija. Činjenica da je Srbija u Evropi u vrhu po vakcinaciji, daje nam ulogu i poziciju koja omogućava da pregovaramo oko uslova putovanja, ali to nije dovoljno, masovna vakcinacija se mora nastaviti – poručila je Matić.

Matić je podvukla da će se, ako Srbija bude stavljena na crvenu listu i ne bude imala dobru epidemijsku situaciju, dovesti u pitanje sve ono oko čega se pregovara.

Ministarka turizma istakla je da će u Tursku moći da se putuje i bez pi-si-ar testa.

 

Budite bolje informisani od drugih pratite  – portal  valjevonadlanu.rs

 

SRBIJA SE ZABELELA P
Policija pojačava k
Ocenite