Monday, Oct 3, 2022
HomeRegionKRIZNI ŠTAB usvojio nove mere, OD PONOĆI SVE ZATVORENO!Nastavlja se onlajn nastava za srednje škole!

KRIZNI ŠTAB usvojio nove mere, OD PONOĆI SVE ZATVORENO!Nastavlja se onlajn nastava za srednje škole!

foto:valjevonadlanu.rs

 

 

Na sednici Kriznog štaba usvojene su mere za predstojeći vikend prema kojima u subotu i u nedelju ništa neće raditi osim prodavnica prehrane, apoteka, zdravstvenih ustanova, benzinskih pumpi za točenje goriva, kioska i dostave hrane. Za razliku od prethodnog vikenda, mere stupaju na snagu u petak 12.03. u ponoć.

Takođe, srednje škole biće onlajn i sledeće nedelje.

Pokrajinski sekretar Zoran Gojković, koji se obratio nakon sednice kazao je da je  epidemiološka situacija vanredna, da imamo sada već jedan vremenski period blagog povećanja broja novih zaraženih ali da se očekujemo da će taj broj rasti.

– Ono što je dobro jeste da taj broj nije eksponencijalno izražen, to je većim delom posledica toga što nam je vakcinacija u toku i što veći broj građan poštuje mere. Vakcinacija se sprovodi kontinuirano. Imamo skoro 700.000 građana koji su revakcinisani i imamo negde oko 1. 850.000 vakcina koje su upotrebljene – kazao je Gojković.

On je rekao da je doneta odluka da  predstojeći vikend prema kojima u subotu i u nedelju ništa neće raditi osim prodavnica prehrane, apoteka, zdravstvenih ustanova, benzinskih pumpi za točenje goriva, kioska i dostave hrane.  

 

Srednjoškolci onlajn, osnovci u dogovoru s Ministarstvom

– S tim što su sve manifestacije za ovaj vikend suspendovane Imamo zatavranje svega osim ove tri stvari. Za sledeću nedelju se nastavlja onlajn nastava za srednje škole ali će se u saradanji sa Ministarstvom prosvete prebaciti i stariji razredi osnovnih škola – dodao je.

– Nadam se da ćemo kroz sve ovo što smo planirali i preporučeno za vikend, i merama za sledeću radnu nedelju, da nemamo povećanje broja novih zaraženih u eskponencijalnom nivou, ali se nadamo da ćemo uz poštovanje mera u ovom trenutku a to je vakcinacija, uspeti da se izborimo sa tim da broj novih zaraženih da zdravstveni sistem može adkevtano da zbrine.

– Ako gledamo i države ispred nas koji imaju dobru vakcinalnu stopu, pričamo o Izraelu, imali su nagli skok zaraženih, ali je sa povećanjem vakcinisanih se ta linija zaravnila i počela da pada. Molimo još jednom građane, koji su se vakcinisali, da vode računa, sve dok posle nje nemaju razvijena antitela u broju koji može da im pomogne da ne razviju tešku kliničku sliku. Molimo sve da se vakcinišu – kazao je Gojković.

Ponovio je da se tokom vikenda ništa neće održavati što je vezano za kulturu, neke stvari će precizirati Ministarstvo sporta što ne može zbog unapred dogovorenih termina, to će se morati odvijati tokom vikenda, bez publike.

– Sve mere počinju večeras. Punktovi za vakcinaciju će raditi nesmetano – rekao je Gojković i zahvalio se medicinskom delu kriznog štaba i našim lekarima i medicinskim sestrama jer je ovo ko zna koji vikend koji oni neće imati odmor.

O režimu, odosno o merama koje će biti na snazi od ponedeljka, javnost će biti obaveštena u nedelju.

Podsećamo, ponovo imamo rast broja zaraženih, a ovo najbolje ilustruje činjenica da je poslednjih dana skoro trećina svih testiranih bila pozitivna na kovid-19. U sredu smo imali 4.590 novozaraženih, što je najveći broj pozitivno testiranih još od 18. decembra, kada smo bili u piku trećeg talasa korona virusa.

(valjevonadlanu.rs/telegraf.rs)

 

Budite bolje informisani od drugih pratite  – portal  valjevonadlanu.rs

 

Najstrašnije izjave
Ocenite