Thursday, Oct 6, 2022
HomeEkologijaNedeljni izveštaj o stanju kvaliteta vazduha u Valjevu-Za period od 8.3. do 14. 3.2021.godine

Nedeljni izveštaj o stanju kvaliteta vazduha u Valjevu-Za period od 8.3. do 14. 3.2021.godine

foto:valjevonadlanu.rs

 

U drugoj nedelji marta vazduh u Valjevu je svaki dan bio opasan po zdravlje. Šest dana je  ocenjen indeksom „zagađen“. A u petak “jako zagađen”. Od početka 2021. godine ukupno je  bilo 64 dana sa zagađenim vazduhom.  

Najviše prekoračenje graničnih vrednosti PM10 čestica dostignuto je u petak 12.3.2021. kada  je prosečne dnevna koncentracija iznosila 138.73 μg/m3. Najviša satna koncentracija  suspendovanih PM10 čestica za proteklu nedelju zabeležena je u petak 12.3..2021. u 19  časova i iznosila 202.79 μg/m3. Suspendovane čestice PM2,5 dostigle su najvišu satnu  koncentraciju istog dana u vrednosti od 195.02 μg/m3 u 19 sati.  

Visina aerozagađenja u protekloj nedelji je bila takva da je svako mogao osetiti  zdravstvene tegobe; članovi osetljivih grupa su mogli doživeti ozbiljnije zdravstvene  posledice. U petak je zbog visokih koncentracija zagađujućih materija vazduh predstavljao  vanrednu zdravstvenu opasnost za sve stanovnike Valjeva. 

Ni jedan organ javne vlasti nije obaveštavao javnost o stanju kvaliteta vazduha, niti o  opasnostima zdravlje, kao ni merama za zaštitu od aerozagađenja ili merama za smanjenje  uticaja na životnu sredinu (Gradska uprava Valjevo, Zavod za javno zdravlje Valjevo, Sektor  za vanredne situacije, Ministarstvo unutrašnjih poslova u Valjevu).

Od ukupno 11 medijskih organizacija koje deluju na teritoriji grada Valjeva 5 su svojim čitaocima i gledaocima omogućili informaciju o stanju kvaliteta vazduha u realnom vremenu. Zbog posete ministarke životne sredine Mionici povećano interesovanje medija za aerozagađenje. Valjevo, po rečima ministarke-u razmatranju. U Mionici-završeno.

Valjevke i Valjevci svojim potpisima podržali narodnu inicijativu “Potpiši-Prodiši” za  zabranu prodaje sirovog lignita. Zbog pogoršanja epidemiološke situacije u zemlji akcija  odložena do daljeg.

U Valjevu započela akcija prikupljanja potpisa u narodnoj inicijativi “Potpiši-Prodiši” kojom  se zahteva izmena Zakona o zaštiti vazduha i zabrana prodaje sirovog lignita građanima.  Narodnu inicijativu pokrenulo udruženje “Srbija u pokretu” u Beogradu i više gradova u  Srbiji. Udruženja iz Valjeva iRevolucija, Odbor za ljudska prava i Lokalni odgovor u našem  gradu prikupljali potise građana. Zbog pogoršanja epidemiološke situaciju u Srbiji, najviše  u Beogradu, do daljeg obustavljena inicijativa. Uprkos odlaganju, narodna inicijativa naišla  da dobar odziv u Valjevu. 

U Mionici, ruralnoj opštini u valjevskom susedstvu, svečano otvorena gradska toplana na  biomasu koja snabdeva toplotom javne ustanove. Iako nema zvaničnih podataka,  prredsednik mioničke opštine Boban Janković i ministarka za životnu sredinu Irena Vujović  istakli da je projekat višestruko smanjio aerozagađenje u ovoj varošici. Na pitanje novinara  kada će u Valjevu doći do smanjenja aerozagađenja, ministarka odgovorila da je u toku  odlučivanje da li će ovom gradu biti dodeljena sredstva koja će omogućiti da gradska  toplana pređe na gas. I dalje nema nagoveštaja da li će biti sanirana postrojenja HK  “Krušik” koja su registrovana kao najznačajniji zagađivači vazduha, kao ni mera za  podršku stanovništvu za unapređenje energetske efikasnosti domaćinstava u Valjevu. 

Vazduh u Valjevu spada u grupu III kategorije, najnižeg kvaliteta zbog velikog broja dana  sa prekomernim koncentracijama zagađujućih materija tokom godine (130-170)1. U  Valjevu svake godine prerano izgubi život 220-500 osoba zbog izloženosti  aerozagađenju2, što naš grad svrstava u sredinu sa najvećim udelom prerano preminulih u Srbiji.

 

Budite bolje informisani od drugih pratite – portal  valjevonadlanu.rs

 

Raste i dalje broj n
EVO ŠTA SE SVE ZATV
Ocenite