Wednesday, Sep 28, 2022
HomePolitikaVelike brige privrednika,loša epidemiološka situacija-Država sprema nove podrške,ove su neke od opcija!

Velike brige privrednika,loša epidemiološka situacija-Država sprema nove podrške,ove su neke od opcija!

Foto:valjevonadlanu.rs

 

Po objavi novih aktuelnih mera i zaključavanja premijerka Ana Brnabić najavila je da će država razgovarati sa svima koji su ugroženi i da se u vladi već razgovara o novoj podršci privredi i dodatnoj pomoći svima koji trpe novo zatvaranje.

Isplata tri polovine „minimalca“ iz trećeg paketa mera podrške privredi trebalo bi da krene početkom aprila i da se nastavi u maju i junu.

Prijavljivanje firmi traje od kraja marta, ali pre nego što je i krenula realizacija ovog kruga pomoći, država je najavila da razmatra mogućnost i dodatne podrške. Razlog je novo zatvaranje, a sudeći prema dosadašnjoj praksi na raspolaganju bi bila tri modela pomoći.

Loša epidemiološka situacija u zemlji donela je dodatne brige privrednicima. Proglašeno je novo „zaključavanje“.

Tržni centri, restorani, kafići i mnoge male prodavnice i uslužne delatnosti su zatvorene. To će mnogima dodatno oboriti promet i prihode, a s druge strane otežati plaćanje obaveza, čak u pitanje dovesti i egzistenciju.

Slobodan Đinović iz Unije poslodavaca Srbije kaže da je u ovakvim novim okolnostima dodatna podrška jedino rešenje za privredu.

– Firme još nisu platile stare poreske obaveze, a stižu im i nove.

 Do novca u bankama pritom jako teško dolaze, posebno ukoliko su iz ugroženih i pogođenih sektora. I na sve to sad imamo novo zaključavanje koje znači dodatni udar kroz pad prometa i proizvodnje – rekao je Đinović.

Tri moguće opcije

Imajući u vidu kako su izgledali dosadašnji paketi pomoći, postoji nekoliko opcija za novu podršku države privredi.

Na prvom mestu bila bi direktna novčana pomoć kroz pomoć u isplati plata (novi minimalci), na drugom novi moratorijum na kredite i na kraju odlaganje plaćanja poreza i dodatni povoljni krediti za firme.

Država je privredu u okviru prvog i drugog ekonomskog paketa pomoći, prošle godine, podržala sa ukupno tri mesečna minimalca i dva puta po 60 odsto iznosa minimalne zarade.

Prvi je na račune kompanija uplatila početkom maja, drugi u junu, a treći u julu. Velika preduzeća dobila su tri puta po 15.000 dinara za svakog radnika, a svi ostali po 30.000, odnosno po ceo minimalaca.

U okviru drugog paketa mera, radnicima je u avgustu i septembru isplaćeno po 60 odsto minimalne zarade, odnosno ukupno po 36.000 dinara

Privredi je, kao i građanima, u dva navrata omogućen i moratorijum na otplatu kredita, a kroz Razvojni fond i garantnu šemu obezbeđeni su i povoljniji krediti za firme.

Prijava za treći paket do kraja marta

Prijava firmi za državnu pomoć u okviru trećeg paketa mera pomoći privredi pogođenoj pandemijom korona virusa počela je 1. marta, a reč je o tri puta po pola minimalne zarade za sve zaposlene, koju će dobiti 1.505.093 radnika u mikro, malim, srednjim i velikim preduzećima.

Prva uplata polovine „minimalca“ sledi 8. aprila, a zatim će u sličnim terminima stizati po pola minimalne zarade i u maju i junu. Ova podrška praktično „pokriva“ zarade za mart, april i maj, a firme će ukupno, po svakom radniku, dobiti oko 48.000 dinara, odnosno tri puta po oko 16.000, što je polovina minimalne plate u Srbiji.

Po objavi novih aktuelnih mera i zaključavanja premijerka Ana Brnabić najavila je da će država razgovarati sa svima koji su ugroženi i da se u vladi već razgovara o novoj podršci privredi i dodatnoj pomoći svima koji trpe novo zatvaranje

– Razgovaraćemo sa svima onima koji su u privredi ugroženi ovim merama – ugostiteljima muzičarima, fotografima – izjavila je premijerka i dodala da je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem razgovarala o tome kako će ove mere uticati na privredu i na mlade ljude.

– Imali smo sa ministrom finansija Sinišom Malim sastanak oko dodatne podrške svim onima koji trpe zbog ovoga. Ne mogu ništa da obećam, osim da ćemo se truditi da im dodatno pomognemo da prežive sve ovo i da dočekamo da masovna vakcinacija počne da daje rezultate i da onda nekako izađemo iz svega ovoga – istakla je Brnabić.

 

Budite bolje informisani od drugih pratite – portal  valjevonadlanu.rs

Novi presek stanja n
Vreme danas, oblačn
Ocenite