Monday, Oct 3, 2022
HomeEkologijaAero Alarm – Nedeljni izveštaj o stanju kvaliteta vazduha u Valjevu za period od 15.3. do 21.3.2021.godine

Aero Alarm – Nedeljni izveštaj o stanju kvaliteta vazduha u Valjevu za period od 15.3. do 21.3.2021.godine

foto:valjevonadlanu.rs

 

U trećoj nedelji marta vazduh u Valjevu je i dalje opasan po zdravlje. Petak, subota i nedelja  su ocenjeni indeksom „zagađen“. Od početka 2021. godine ukupno je bilo 66 dana sa  zagađenim vazduhom po podacima državne mreže zu automatski monitoring kvalitet vazduha.  Podaci lokalne mreže ukazuju da je broj zagađenih dana još veći. 

Najviše prekoračenje graničnih vrednosti PM10 čestica dostignuto je u subotu 20.3.2021. kada  je prosečne dnevna koncentracija iznosila 65.46 µg/m3. Najviša satna koncentracija  suspendovanih PM10 čestica za proteklu nedelju zabeležena je istog dana u 18 časova i  iznosila 134.48 µg/m3. Suspendovane čestice PM2,5 dostigle su najvišu satnu koncentraciju u  petak, 19.3.2021. u vrednosti od 119.14 µg/m3 u 20 časova.

Visina aerozagađenja u protekloj nedelji je bila takva da je tokom tri dana vikenda svako  mogao osetiti zdravstvene tegobe; članovi osetljivih grupa su mogli doživeti ozbiljnije  zdravstvene posledice.

Ni jedan organ javne vlasti nije obaveštavao javnost o stanju kvaliteta vazduha, niti o opasnostima zdravlje, kao ni merama za zaštitu od aerozagađenja ili merama za smanjenje uticaja na životnu sredinu (Gradska uprava Valjevo, Zavod za javno zdravlje Valjevo, Sektor za vanredne situacije, Ministarstvo unutrašnjih poslova u Valjevu)

Od ukupno 11 medijskih organizacija koje deluju na teritoriji grada Valjeva 5 su svojim  čitaocima i gledaocima omogućili informaciju o stanju kvaliteta vazduha u realnom vremenu. O aerozagađenju u Valjevu izveštavaju mediji sa nacionalnom pokrivenošću (Večernje  Novosti, B92, TV Prva, Danas, N1, Balkan Green Energy News).

 Valjevu se priprema „EKOlubarska bitka“

Povodom informacije da kanadska kompanija „EuroLithium“ istražuje mogućnost  eksploatacije rude u valjevskom kraju, pokrenuo se deo ovdašnje javnosti i građanskih  aktivista. Na društvenim mrežama pokrenuta još jedna inicijativa za zaštitu životne sredine  „EKOlubarska bitka“. 

Vazduh u Valjevu spada u grupu III kategorije, najnižeg kvaliteta zbog velikog broja dana sa  prekomernim koncentracijama zagađujućih materija tokom godine (130-170)1. U Valjevu .

 

Izvor informacija: Lokalni odgovor Valjevo 

  

 

Pojašnjenje primene
Dvoje preminulih od
Ocenite