Wednesday, Sep 28, 2022
HomeKultura i obrazovanjeGodišnjica NATO bombardovanja: 22.godine od bombardovanja Srbije

Godišnjica NATO bombardovanja: 22.godine od bombardovanja Srbije

foto:telegraf.rs

Tačno pre 22 godine u 19 sati i 41 minut 24. marta 1999. godine počelo je bombardovanje Srbije. Vazdušni udari krstarećim raketama i avijacijom izvršeni su na više područja Srbije i Crne Gore.

Tokom 11 nedelja vojne akcije NATO saveza na teritoriji tadašnje Savezne Republike Jugoslavije (SRJ), prema nezvaničnim izvorima, poginulo je oko 2.500 civila i oko 1.000 vojnika i policajaca.

U bombardovanju koje je trajalo 78 dana teško su oštećeni infrastruktura, privredni objekti, zdravstvene ustanove, medijske kuće i vojni objekti, a ukupna materijalna šteta procenjena je na više desetina milijardi dolara.

Akcija NATO, koju su vlada SRJ, ali i brojni pravni stručnjaci nazvali agresijom, usledila je posle neuspešnih pregovora o rešenju krize na Kosovu u Rambujeu i Parizu, februara i marta 1999.

Odluka o bombardovanju tadašnje SRJ doneta je, prvi put u istoriji, bez odobrenja Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Bombardovanje SRJ je okončano 10. juna pošto je generalni sekretar NATO izdao naredbu o prekidu bombardovanja i poslednji projektili su tog dana pali na područje sela Kokoleč u 13.30.

Dan ranije, 9. juna 1999, potpisan je Vojnotehnički sporazum u Kumanovu kojim je precizirano povlačenje vojske i policije iz pokrajne i ulazak međunarodnih vojnih trupa.

Mnogi građani još nose jasna sećanja na to gde su bili te večeri kada su se oglasile prve sirene, koje su mnogima zauvek promenile živote, a danas, posle 22 godine, istraživanje Instituta za evropske poslove „Od bombardovanja do saradnje: Srbija i NATO 22 godine kasnije“ pokazalo je da bi svega petina građana prihvatila izvinjenje zbog bombardovanja, što je dva odsto manje nego u prethodnom istraživanju.

Prve bombe pale su u Valjevu 14. aprila 1999. godine, kada je u 5.30 časova bombardovana fabrika „Krušik“. U bombardovanju je stradalo troje ljudi- Dmitra Dukić (91), Milka Krunić (72) i Milisav Mićić (37),  dok je oko 50 osoba povređeno.

Na Maljenu su 6. aprila 1999. godine poginula dvojica mladih potporučnika Željko Savičić i Siniša Radić.

Tokom bombardovanja na Valjevo je palo 215 bombi, od toga čak 150 je bačeno na fabriku „Krušik“. Uništena je zgrada policije u Valjevu, bombardovana su vojna skladišta u Pričeviću i na Kraljevom stolu, a oštećeni su mnogi javni objekti.

U bombardovanju Valjeva je srušeno pet stambenih zgrada, oštećeno je preko 200 stanova i 50 kuća. U herojskoj odbrani na nebu iznad našeg grada, 4. maja poginuo je pilot pukovnik Milenko Pavlović.

Povodom obeležavanja Dana sećanja na stradale u NATO bombardovanju, danas u 12 časova, gradsko rukovodstvo i predstavnici Vojske Srbije će položiti cveće na spomenik pilotu Milenku Pavloviću, a potom će biti organizovano polaganje cveća na spomenik stradalima u ratovima od 1991. do 1999. godine.

 

Budite bolje informisani od drugih pratite – portal  valjevonadlanu.rs

 

KRIZNI ŠTAB PRELOMI
Obeležen Dan sećan
Ocenite