Wednesday, Sep 28, 2022
HomeRegionKRIZNI ŠTAB PRELOMIO: KAFIĆI OSTAJU ZATVORENI,donete nove mere ZA ŠKOLE I ULAZAK U ZEMLJU !

KRIZNI ŠTAB PRELOMIO: KAFIĆI OSTAJU ZATVORENI,donete nove mere ZA ŠKOLE I ULAZAK U ZEMLJU !

foto:beogradnocu.com

 

Krizni štab je danas na sednici ponovo analizirao epidemiološku situaciju u Srbiji na kojoj je doneta odluka da ugostiteljski objekti i dalje budu zatvoreni. Sve dosadašnje mere ostaju na snazi

Krizni štab je na današnjoj sednici doneo odluku da ugostiteljski objekti ostanu zatvoreni.

– U školu mogu da idu svi razredi osnovnih i srednjih škola samo radi ocenjivanja.

– Ulazak strancima u Srbiju će biti dozvoljen samo osobama koji su primili obe doze bilo koje od tri vakcine (Fajzer, Sputnjik ili Sinofarm) ili u slučaju AstraZeneke jednu dozu. 

Što se tiče državljana Srbije, oni će za ulazak u zemlju imati dve opcije, ili da budu potpuno vakcinisani sa potvrdom vacinacije od Srbije ili da imaju negativan PCR. Ko ne ispuni jedan od ov dva uslova moraće u karantin. 

– I dalje imao veliki broj zaraženih, ali postojeće mere su doprinele da nemamo veliki skok zaraženih. Potrebno je da se svi pridržavamo postojećih mera i da se svi vakcinišemo jer su vakcine nešto što nas može dugoročno izvući iz epidemije. Ono što su dve stvari koje su analizirane na Kriznom štabu to je zahtev Ministarstva prosvete da se omogući prvenstveno đacima koji su od početka godine na online nastavi da se ispituju u malim grupama u školama gde postoji mogućnost, tako da će se pokušati da se nađe model da se učenici gde je neophodno da se ocene, da im se dozvoli da obave ocenjivanje – rekao je Gojković nakon sednice.

Gojković je dodao da je danas razgovarano i u vezi ulaska građana Srbije u zemlju koji su potpuno vakcinisani.

Vlada će uredbom, kako je objasnio, precizirati da svi oni koji budu potpuno vakcinisani, sa potvrdom o vakcinaciji iz Srbije, dobiju mogućnost da uđu u zemlju bez PCR testa i bez izolacije.

– Druga stvar o kojoj smo razgovarali jeste ulazak građana Srbije u Srbiju. Svi oni koji budu potpuno vakcinisani građani Srbije, sa potvrdom vacinacije od Srbije, biće im omogućeno da uđu u zemlju bez PCR testa i izolacije. Ista je situacija i sa strancima, oni će moći bez testa i karantina, ukoliko su potpuno vakcinisani vakcinama iz Republike Srbije. Potpuna vakcinacija podrazumeva dve doze Fajzerove, Sputnjik V I Sinofarm vakcine. S obzirom da AstraZeneka u ovom trenutku ima samo jednu dozu, podrazumeva se da je jedna doza u ravni sa ove tri vakcine koje zahtevaju dvostruku imunizaciju – dodao je Gojković.

Kako je rekao, polako se pripremamo za Uksrs, katolički i pravoslavni.

– Ustalili smo se na jednom broju sa novozaraženima, ali sa jednom striktnom primenom mera i većim udelom naših građana u vakcinaciji, nakon dve do tri nedelje počinje da pada broj novozaraženih. Što se tiče dece, svi oni koji u svojoj porodici imaju nekog od ukućana koji je oboleo, i deca moraju ići u izolaciju – rekao je Gojković.

 

Budite bolje informisani od drugih pratite – portal  valjevonadlanu.rs

 

Odličan početak se
Godišnjica NATO bom
Ocenite