Thursday, Jun 30, 2022
HomeKultura i obrazovanjeObeležen Dan sećanja na stradale u NATO bombardovanju

Obeležen Dan sećanja na stradale u NATO bombardovanju

 

Povodom obeležavanja Dana sećanja na stradale u NATO bombardovanju, predstavnici grada Valjeva i Vojske Srbije položili su cveće na spomenik pilotu Milenku Pavloviću i na spomenik stradalima u ratovima od 1990. do 1999. godine.

 

U ime grada Valjeva, cveće je položio gradonačelnik Lazar Gojković, u ime Ministarstva odbrane i Vojske Srbije komandant Garnizona u Valjevu potpukovnik Saša Stojiljković i načelnik Kolubarskog okruga Goran Milivojević.

Troje Valjevaca – Dmitra Dukić (91), Milka Krunić (72) i Milisav Mićić (37) su poginuli, a povređeno je 50 sugrađana u bombardovanju Valjeva, koje je počelo 14. aprila 1999. godine. Na naš grad i okolinu je palo 215 bombi, a 150 bombi je bačeno na fabriku „Krušik“.

Na Maljenu su 6. aprila 1999. godine poginula dvojica mladih potporučnika Željko Savičić i Siniša Radić.

 

U herojskoj odbrani na nebu iznad našeg grada, 4. maja poginuo je pilot pukovnik Milenko Pavlović.

U bombardovanju Valjeva je uništena zgrada MUP-a, kao i objekti u Pričeviću i na Divčibarama, srušeno je pet stambenih zgrada, oštećeno je preko 200 stanova i 50 kuća.

 

.

„Danas se sećamo ne tako davne prošlosti i događaja koji su bili i ostaće presedan u modernoj istoriji. Bombardovanje Srbije 1999. godine je tamna mrlja sveta, ali to nas ne sme zaustaviti da idemo dalje. Ali moramo se uvek sećati svih žrtava, povređenih i svega onoga što je srušeno za vreme NATO agresije. Ono što je jako važno je da se moramo učiti na našim greškama i nedzvoliti da na našim leđima u budućnosti osetimo greške drugih“, rekao je nakon polaganja cveća gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković

 

Godišnjica NATO bom
Sve što treba da zn
Ocenite