Wednesday, Sep 28, 2022
HomeVestiGradonačelnik Valjeva Lazar Gojković potpisao ugovor sa ministarkom zaštite životne sredine Irenom Vujović

Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković potpisao ugovor sa ministarkom zaštite životne sredine Irenom Vujović

foto:ekologija.gov.rs

 

Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković je danas u Beogradu potpisao ugovor sa ministarkom zaštite životne sredine Irenom Vujović za finansiranje zamene kotlova u javnim ustanovama i ložišta u domaćinstvima, s ciljem prelaska na ekološki čistije energente, kao i za projekte pošumljavanja i ozelenjavanja javnih površina.

 

Valjevo je dobilo 80 miliona dinara, od ukupno 210 miliona, koliko je dodeljeno za 22 lokalne samouprave i još četiri miliona za pošumljavanje.

Važan projekat za koji je danas potpisan ugovor jeste kompletna zamena kotlova u Toplani u Valjevu za šta je odobreno 80 miliona dinara i još četiri miliona za pošumljavanje odnosno ozelenjavanje javnih površina. Po realizaciji ovih projekata, i već u sledećoj grejnoj sezoni, očekuje se da će građani Valjeva disati znatno čistiji vazduh. Za projekte zamene individualnih ložišta danas su značajna sredstva odvojena za Niš i Užice.

– Danas nastavljamo sa potpisujemo ugovore kako bi lokalnim samoupravama što pre stavili na raspolaganje sredstva za ulaganje u nove kotlarnice, bilo gradske ili za domaćinstva, i u nove sadnice, jer je to jedan od najboljih načina da sledeću grejnu sezonu sačekamo sa znatno smanjenim aerozagađenjem koje dolazi iz ovih izvora – rekla je Vujović.

Министарка је честитала свим локалним самоуправама на добро припремљеним пројектима и позвала их да спремају нове, за наредне конкурсе Министарства.

– У наредном периоду планирамо да распишемо конкурсе и за еко паркове. Позивам вас све да се припремате, да спремате пројекте и да конкуришете – поручила је Вујовић.

 

izvor :www.ekologija.gov.rs

Danas održana osma
U Srbiji 5.226 novih
Ocenite