Tuesday, Jun 28, 2022
HomeRegionPrvi pacijenti u Srbiji primili najnoviji lek protiv koronavirusa!

Prvi pacijenti u Srbiji primili najnoviji lek protiv koronavirusa!

Foto:Tanjug/Jaroslav Pap

 

U Srbiju je stiglo ukupno 5.800 doza novog leka za kovid 19 – Bamlanivimab, američkog proizvođača. Bojan Trkulja iz Udruženja proizvođača inovativnih lekova objašnjava da je to prvi specifično izrađeni lek protiv kovida.

„Njegov mehanizam dejstva je takav da se antitela vezuju za specifični receptor na S proteinu, koji omogućava virusu da uđe u ćeliju, pa onog momenta kad se antitela vežu za S protein on gubi mogućnost ulaska. Na taj način se sprečava dalje širenje infekcije odnosno progresije bolesti iz blage u tešku“, objašnjava Trkulja.

Dodaje da je reč o leku koji se prevashodno daje starijim od 12 godina i težim od 40 kilograma, kod kojih je bolest nastupila pre manje od deset dana.

Daje se osobama koje imaju blagu do umerenu formu bolesti jer je cilj leka da spreči teže forme bolesti odnosno potrebu za hospitalizacijom“, kaže on.

Trkulja naglašava da je lek namenjen prevashodno hroničnim bolesnicima. Takođe, kaže on, nema prepreka da lek dobiju i oni koji su vakcinisani.

Terapija se daje jednokratno, u vidu infuzije, dodaje on, navodeći da se kao reakcije mogu pojaviti svrab, vrtogalvica, dijareja…

Očekuje  se da će se u toku ove i narednih godina pojaviti i drugi lekovi protiv koronavirusa.

O “skupom leku” koji je Srbija naručila nedavno je govorio, kako su naveli mediji, i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ne precizirajući o kom se leku tačno radi. On je naveo da će, zahvaljujući ovom leku, biti spaseno od 1.000 do 2.000 ljudskih života, a njegova cena je, kako je objavljeno, 2.000 evra po dozi.

Kako je objavljeno, FDA je odobrila taj eksperimentalni tretman, nazvan „bamlanivimab“, za upotrebu u lečenju obolelih odraslih pacijenata koji imaju blagu do umereno tešku kliničku sliku, uključujući one starije od 65 godina, ali i decu, informacije su iz saopštenja FDA.

Odobrenje FDA daje lekarima mogućnost za suzbijanje virusa kod visokorizičnih pacijenata, pre nego što postanu toliko bolesni da zahtevaju hospitalizaciju.

– Terapiju antitelima treba primeniti što je pre moguće nakon pozitivnog testa na kovid 19, u roku od 10 dana od pojave simptoma – navodi proizvođač.

 

(valjevonadlanu.rs/tanjug)

Budite bolje informisani od drugih pratite – portal  valjevonadlanu.rs

Od NALED-a za Mionic
INFORMACIJE OD ZNAČ
Ocenite