Friday, Oct 7, 2022
HomeKultura i obrazovanjeUpis dece u prvi razred od 1. aprila, zakazivanje termina i elektronskim putem

Upis dece u prvi razred od 1. aprila, zakazivanje termina i elektronskim putem

Foto:gradski.oline

 

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić izjavio je danas da upis dece u prvi razred osnovne škole počinje 1. aprila.

Podsetio je da roditelji i ove godine mogu elektronskim putem da zakažu termin za upis i testiranje deteta putem usluge eZakazivanje na Portalu eUprava, saopšteno je iz Ružićevog kabineta.

Ministar je rekao da roditelji više ne moraju da donose dokumentaciju za upis, već da ta dokumenta pribavlja škola elektronskim putem, uz napomenu da ukoliko je lekarski pregled deteta obavljen kod privatnog lekara, roditelj mora da donese lično to uverenje.

On je naglasio da je dovoljno da roditelj elektronski zakaže termin, dovede dete u zakazanom terminu i da kod sebe ima samo ličnu kartu,

U školskoj 2021/22. godini upis u prvi razred obavezan je za svu decu rođenu od 1. marta 2014. do 28. februara 2015. godine.

Razgovor sa detetom u školi obavlja psiholog, odnosno pedagog škole na maternjem jeziku deteta, primenom standardnih postupaka i instrumenata, preporučenih od nadležnog zavoda, odnosno ovlašćene stručne organizacije.

Upis učenika traje do 31. maja, s tim da škole mogu da upisuju decu i posle tog datuma.

Za dodatna pitanja u vezi sa zakazivanjem termina roditelji mogu da se obrate kontakt centru Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja na broj 011/73-505-57 od osam do 15 časova.

Ministar prosvete Branko Ružić ocenio je danas da je saradnja tog resora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) „od dragocene važnosti za očuvanje identiteta, tradicije i istorijskih vrednosti“.

Ružić je u razgovoru s patrijarhom SPC Porfirijem o unapređenju nastave veronauke i položaja veroučitelja u školama, ocenio da je verska nastava „važna za očuvanje autentičnosti teološkog učenja, kao i duhovnog i moralnog svojstva lica koje to učenje prenosi“.

Ministarstvo prosvete je saopštilo da su razgovarali i o novom sastavu vladine Komisije za versku nastavu.

 

Budite bolje informisani od drugih pratite – portal  valjevonadlanu.rs

 

Raste broj novih slu
Godinu dana rada KOV
Ocenite