Tuesday, Jun 28, 2022
HomePrivredaOD SUTRA SE OTVARAJU BAŠTE KAFIĆA! Evo pod kojim uslovima će raditi ugostiteljski objekti!

OD SUTRA SE OTVARAJU BAŠTE KAFIĆA! Evo pod kojim uslovima će raditi ugostiteljski objekti!

Foto:Restoran Paviljon Markova stolica

 

Od sutra će bašte kafića i restorana biti otvorene, ali će moći da se koriste sa 50 odsto kapaciteta, i time ćemo da legalizujemo već postojeće stanje, izjavio je član Kriznog štaba dr Predrag Kon.

„Korekcije kojih će biti od ponedeljka porazumevaju da ugostitelji mogu da rade na 50 odsto kapaciteta na otvorenom, a detalji će biti definisani tokom dana da bi oni koji kontrolišu poštovanje mera mogli da ih primene. To treba da se definiše da bi bilo jasno onima koji kontrolišu. Kada se govori o razmaku od dva metra među stolovima, to je razmak između osoba, ne između centra stolova“, izjavio je Kon gostujući na Prvoj TV.

On je dodao da mora da se objasni da „maske treba da se nose i kad se sedi u bašti, a ne da niko ne nosi masku, pa da neko ko to gleda ima utisak da se ama baš ništa ne dešava“.

Samo postoji nejasnoća kod ugostirlja i mušterija ,kako konzumirati i kafu ili neko drugo piće pod maskom ? Kako to izvesti ili objasniti ?

„To bi bio uvod u nešto gde ćemo malo ozbiljnije poštovati mere. Da smo ih ranije poštovali ne bismo morali ni da se zatvaramo, ne samo mi nego ceo svet. Sutra će biti otvoreni ugostiteljki objekti sa baštama. One su bile pune i u četvrtak i petak, te ćemo samo legalizovati ono što se već dešava“, dodaje on.

 

 

Restoran: Paviljon Markova stolica

 

On je komentarišući protivljenje vakcinaciji ocenio da se radi o prkošenju i inećenju što su ljudske slabosti.

„Međutim, tu ima i onih koji to ne rade iz takvih namera, već iz vrlo svesnih pobuda da izazovu otpor, a nema ni jednog razloga za otpor, jer je vakcinacija jedini izlaz iz ovoga“, rekao je Kon.

On je dodao kako je takva vrsta kampanje besmislena, jer vakcinacija nije obavezna, već preporučena.

„Efekti vakcinacije se vide. Preko 32 odsto stanovništva Beograda je vakcinisano, i vidi se da u mestima gde je veći obuhvat vakcinacije dolazi do zaravnjenja krive, a tamo gde je manji obuhvat broj obolelih raste“, naveo je Kon.

Član Kriznog štaba epidemiolog dr Predrag Kon rekao je danas da bi vakcinacija za zdravstvene radnike u Srbiji trebalo da bude obavezna, te da ako se o tome bude raspravljalo na Kriznom štabu, on će podržati taj predlog.

Obavezna vakcinacija za zdravstvene radnike

Naveo je da je vakcina jednini izlaz iz ove situacije.

„Preporučena je, nije obavezna, trebalo bi možda da bude za zdravstvene radnike, to su predložili direktori kovid bolnica. Taj predlog bi trebalo ozbiljno shvatiti i svakako podržavam tako nešto. Vakcinacija protiv gripa, hepatitisa B, za zdravstvene radnike je obavezna. Ako je ikada postojao trenutak da, ne samo zbog njihovog zdravlja, već i zbog mogućnosti da bolest prenesu na svoje pacijete, trebalo bi da se vakcinušu“, rekao je dr Kon.

Dr Kon je istakao da pre desetak godina nije mogao ni da sanja da će u Srbiji biti stvoren antivakserski pokret.

„Ja nisam sanjao da je u Srbiji moguće da se pojavi antivakcinalna ideja, ali eto mi imamo jasno profilisane antivakserske poruke, ljudi koji su se aktivizmom uključili da vakcinacija ne bude obavezna, a sada je preporučena. Previše pažnje priodajemo antivakserima. Neverovatan je njihov uticaj u ovom trenutku“, rekao je on.

 

Budite bolje informisani od drugih pratite – portal  valjevonadlanu.rs

Elektronska prijava
RUŽIC: "OD OKTOBRA
Ocenite