Monday, Jun 27, 2022
HomePrivredaRusi zainteresovani za Lastu: Vlasnik ruskog giganta posetio naše najveće saobraćajno preduzeće

Rusi zainteresovani za Lastu: Vlasnik ruskog giganta posetio naše najveće saobraćajno preduzeće

foto:valjevonadlanu.rs

 

Ruska kompanija „Sinara – transportne mašine” zainteresovana je za kupovinu „Laste“.

Njena delegacija, sa vlasnikom Dmitrijem Pumpjanskim na čelu, krajem prošle nedelje posetila najveće srpsko saobraćajno preduzeće, za koje bi do kraja juna trebalo da se raspiše tender za privatizaciju, piše „Blic”.

Reč je o firmi koja posluje u okviru investicione grupacije „Sinara”, koja se, sem projektovanjem i proizvodnjom železničkih vozila, dizel-agregata, lakih šinskih sistema, lokomotiva, bavi i ulaganjem u poslovanje i unapređenje drugih biznisa. Osnovana je 2001. godine i važi za jednu od uspešnijh kompanija u Rusiji koja zapošljava oko 19.000 ljudi.

Njeni čelnici zvanično borave u Beogradu zbog poziva republičke i gradske vlasti kako bi se definisala saradnja vezana za razvoj i modernizaciji „BG voza”, dok nezvanično, pored ovog pitanja, oni su tu i zbog privatizacije „Laste”, piše beogradski list. Zato su i zatražili da obiđu pogone najstarijeg i najvećeg srpskog saobraćajnog preduzeća, iako njihova delatnost nije deo portfolija „Sinare”, odnosno ne proizvode autobuse i ne se bave saobraćajem.

Međutim, kako navodi izvor lista iz Nemanjine 11, oni se bave i ulaganjem u druge biznise, odnosno funkcionišu i kao investicioni fond, zbog čega su i zainteresovani za kupovinu „Laste”.

„O tim njihovim namerama, su upoznati i neki važni predstavnici srpskih vlasti ali pošto je za sada samo pokazana zainteresovanost, njihova poseta se zvanično ne vezuje za kupovinu Laste, već za saradnju grada oko njihovog učešća u modernizaciji BG voza” i projekta koji se zove ’Beogradski dijametar’. Temelji te saradnje su postavljeni u Moskvi sredinom marta, kada je i dogovorena poseta sa srpskom delegacijom, koju su predvodili ministar zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenada Popović i zamenik gradonačelnika Goran Vesić. Tom prilikom Rusi su indirektno najavili i da su zainteresovani za „Lastu” i da, u zavisnosti od uslova, imaju nameru da se uključe u proces njene privatizacije“, navodi taj sagovornik.

Dodaje i da je ovo deo njihovog projekta koji se odnosi na investiranje i kupovinu kompanija na Zapadnom Balkanu, u okviru koga je i Lasta.

„Da je to tako potvrđuje i poseta pogonima srpske firme, za koju ne postoji drugi razlog, izuzev da postanu njeni vlasnici, jer ona nema nikakvih dodirnih tačaka sa šinskim saobraćajem, o kome se pregovara sa gradom i BG voz“, navodi on.

Dodaje da je upravo to bio i povod da delegacija „Sinare” dođe u najjačem sastavu, odnosno da je predvodi njen vlasnik Dmitrij Pumpjanski.

„Pumpjanski je lično želeo da se uveri u potencijal Laste i da vidi da li se isplati ulaganje u nju. On je o tome razgovarao i sa predstavnicima srpske vlade i nakon povratka u Moskvu sa svojim saradnicima će odlučiti da li će uputiti i pismo o namerama za kupovinu ove kompanije. Ono što je poznato, to je da su članovi njegovog tima zadovoljni potencijalom najstarije srpske saobraćajne kompanije i da su svoje utiske preneli i ljudima u vladi. Ono što ih jedino brine to je da se ne stave prepreke za njihovo učešće na tenderu za privatizaciju, odnosno da se ne traži da novi vlasnik najmanje pet godina bavi saobraćajem i da ima određeni broj autobusa, kao što je bilo 2007. godine. Po mojim saznanjima, ta klauzula bi se izbegla, jer su Rusi spremni da, pored solidne cene, ponude i novac za obnovu voznog parka“, kaže izvor lista.

Direktor A.D.”Lasta” Vladan Sekulić potvrdio je da je delegacija ruske kompanije posetila ovu kompaniju, ali samo kako bi se srpska strana upoznala sa planovima za njihove nove programe.

„Oni su hteli da posete Lastu kao deo javnog sistema u gradu i želeli su da nam prezentuju ličnu kartu svoje kompanije odnosno da, osim što se bave proizvodnjom šinskih vozila, imaju planove da u budućnosti izrađuju autobuse na CNG pogon. Upravo o tim svojim novim projektima su želeli da nas obaveste i o mogućem partnerstvu i u tom delu sa nama i gradom. Pogledali su naše pogone i direkciju, ali nije bilo konkretnih razgovora oko privatizacije. Da li će ih biti, za sada ne znam, a znaću, ne samo ja, već i vlada, ako svoju zainteresovanost budu uskoro konkretizovali pismom o namerama“, rekao je Sekulić.

Ivor:Blic

Budite bolje informisani od drugih pratite – portal  valjevonadlanu.rs

U četvrtak 8.aprila
HITNA MERA PREDSEDNI
Ocenite