Monday, Jun 27, 2022
HomePrivredaSRBIJA ZA 45 DANA KREĆE SA PROZIVODNJOM VAKCINE SPUTNJIKA V

SRBIJA ZA 45 DANA KREĆE SA PROZIVODNJOM VAKCINE SPUTNJIKA V

 

 

AP Photo/Risto Bozovic

Sputnjik V vakcina

 

Ministar u Vladi Republike Srbije i predsednik Međuvladinog komiteta za saradnju sa Rusijom, Nenad Popović, saopštio je da je Institut Torlak potpisao Sporazum o transferu tehnologija sa Ruskim fondom direktnih investicija i ruskom farmaceutskom kompanijom Generijum, kojim ruska strana prenosi srpskoj strani podatke o procedurama i tehnologijama neophodnim za proizvodnju vakcine Sputnjik Ve u Republici Srbiji.

– Uzorci iz ovih validacionih serija biće poslati na kontrolu kvaliteta u Institut „Gamalej“ u Moskvi. Nakon što „Gamalej“ potvrdi validnost uzoraka proizvedenih u Torlaku, Institut Torlak kreće sa proizvodnjom vakcine. Očekujemo da se to dogodi do 20. maja ove godine – rekao je Popović i najavio da bi Srbija time postala prva zemlja u Evropi koja proizvodi vakcinu Sputnjik Ve. 

Ministar je izrazio zahvalnost ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, ruskoj Vladi, Ruskom fondu direktnih investicija, Institutu „Gamalej“, kompaniji Generijum i Institutu Torlak, koji su omogućili da Srbija dođe u priliku da proizvodi vakcine protiv korona virusa na svojoj teritoriji.

Ovo je istorijski trenutak za našu zemlju. Zahvaljujući našim ruskim prijateljima, Srbija će moći da sačuva zdravlje i živote svojih građana. I što je veoma važno, ovo je početak obnove suvereniteta naše zemlje u proizvodnji vakcina, koje će biti važan resurs za svaku državu u budućnosti – naveo je Popović.

Karakteristike – Sputnjik V

Ruska vakcina daje se u dve potpuno različite doze u razmaku od tri nedelje. Potpuni efekat vakcina daje dve do tri nedelje nakon revakcinacije. Najsvežije studije potvrđuju da je I ova vakcina vrlo efikasna – više od 90 procenata. Vakcini se, takođe, ne mogu pripisati ni teži neželjeni efekti.

Preliminarna analiza treće faze studije u kojoj je učestvovalo 19.866 ispitanika pokazuje da je efikasnost ove dostiglo 91,6 procenata.

Kad je reč o nus pojavama, teži neželjeni efekti, zbog kojih je bilo neophodno bolničko lečenje, javili su se kod 45 osoba ili svega 0,2 procenta.

Češći neželjeni efekti su blaži simptomi slični gripi, bolovi na mestu ubrizgavanja vakcine, prolazna slabost i premor.

 

tanjug/valjevonadlanu.rs

Budite bolje informisani od drugih pratite – portal  valjevonadlanu.rs

U Miličinici vakcin
ISKORISTITE NAJTOPLI
Ocenite