Monday, Oct 3, 2022
HomePrivredaTRGOVCI DIGLI CENE U NEBESA ! Nakon objave države da će davati pomoć domaćinstvima koja nameravaju da zamene staru stolariju i poprave izolaciju

TRGOVCI DIGLI CENE U NEBESA ! Nakon objave države da će davati pomoć domaćinstvima koja nameravaju da zamene staru stolariju i poprave izolaciju

foto:biznisgroup.com

 

Poskupljenje je usledilo baš kada je država objavila da će od jeseni sa 50 odsto finansirati ona domaćinstva koja nameravaju da zamene staru stolariju i poprave izolaciju.

Skoro sve vrste građevinskog materijala su poskupele, i to baš kada je Ministarstvo energetike objavilo da će dati podsticaje građanima za zamenu stolarije i termoizolaciju. Tako su neki proizvodi poput stiropora skuplji i do 80 odsto, fasadne mrežice poskupele su za 40, a lepkovi za 20 odsto.

I mada trgovci ovakav skok cena obrazlažu poskupljenjima na svetskom tržištu, radi se o neviđenom bezobrazluku. Poskupljenje je usledilo baš kada je država objavila da će od jeseni sa 50 odsto finansirati ona domaćinstva koja nameravaju da zamene staru stolariju.

Kako su trgovci brže-bolje požurili da podignu cene, treba reći da će gradovi i opštine tek raspisati javni poziv za izbor preduzeća koja će izvoditi radove i ta lista tek treba da bude formirana.

Statistika pokazuje da više od 70 odsto zgrada i kuća u Srbiji nema odgovarajuću, a najčešće nikakvu izolaciju. Ministarstvo će dati mogućnost da se uradi izolacija zgrade, a da i država učestvuje u finansiranju. Ipak, kako sada stvari stoje, ovaj poduhvat će koštati mnogo skuplje nego početkom godine.

Na stovarištima u Valjevu i širom Srbije kažu da se nove cene odnose na armaturu i sve proizvode koji sadrže gvožđe, termoizolaciju, oplatu, fasadne mrežice. Većina trgovaca, međutim, rast cena pravda skokom cena sirovina na svetskom tržištu, kao i poskupljenjem uvoza iz Kine, a slažu se da je upravo najviše poskupeo materijal za izolaciju.

– Sav građevinski materijal koji dolazi iz Kine poskupeo je od 20 do 40 odsto zbog visoke cene prevoza robe kontejnerom. Skuplje su fasadne mrežice, ugaone lajsne i oplata, koja se koristi za šalovanje – kažu na stovarištima.

Međutim, prema mišljenju vlasnika pojedinih stovarišta, poskupljenje takođe ima veze i sa najavama da će država subvencionisati izradu fasade i zamenu stolarije.

– Ipak, nema nekog ozbiljnog smanjenja u prodaji, jer se i dalje radi i gradi, mada su ljudi možda malo oprezniji zbog čitave situacije koja je neizvesna – navodi jedan od vlasnika.

 

Budite bolje informisani od drugih pratite – portal  valjevonadlanu.rs

 

 

Zvanično u Kolubars
Najnovije odluke Kri
Ocenite