Tuesday, Jun 28, 2022
HomeRegionNajniža advokatska tarifa u parničnom postupku skočila sa 6.000 na 9.000 dinara

Najniža advokatska tarifa u parničnom postupku skočila sa 6.000 na 9.000 dinara

Foto:valjevonadlanu.rs

 

Tarife su izražene u poenima, čija je jedinična vrednost 30 dinara. Umesto dosadašnjih 200 bodova, za sporove male vrednosti tarifa je porasla za 50 odsto i iznosi 9.000 dinara.

Tabela sa pregledom Tarifnog broja 13 može se naći na sajtu Komore. Osim najnižih parničnih postupaka, druge tarife su ostale iste.

„Tarifa se nije menjala od 2013. godine. Ovaj najniži nivo je bio besmisleno nizak. Mi smo praktično samo taj najniži iznos izbacili, tako da je ostao prvi sledeći, a to je sada 9.000 dinara. Kad uzmete u obzir da advokat ima pravo da radi pola tarife, već i ovaj iznos od 4.500 dinara ne može da bude preterano visok“, izjavio je za Biznis.rs sekretar Upravnog odbora AKS, advokat Aleksandar Cvejić.

Kako je rekao, nije reč ni o kakvom povećanju tarife, već samo onog najnižeg dela gde su avokati radili budzašto.

„Nikakvog to uticaja nema na građane. Preostali deo tarife se nije menjao, ma šta mi o tome mislili, svesni smo situacije. Ovaj, besmisleno niski, najniži deo – to smo zaista morali da ispravimo“, poručio je Cvejić.

Nedavno se pojavila inicijativa grupe advokata upućena AKS da do povećanja dođe. Cvejić je objasnio da je i mnogo meseci pre toga Komora razmatrala ovakvu odluku oko koje su se članovi UO na kraju usaglasili.

„Sve je bilo spremno da se donese odluka, ali su određene rezerve imali delegati UO iz nekih komora iz unutrašnjosti. Smatrali su da je za tako nešto potrebno pitati regionalne, odnosno osnovne komore. Mi smo uputili takav dopis njima, nikakav odgovor nismo dobili, tako da smo postupili na način na koji smo mi smatrali da treba“, rekao je Cvejić.

Izmena Tarifnog broja 13. Tarife o nagradama i troškovima za rad advokata objavljena je u sredu u Službenom glasniku. Njeno stupanje na snagu najavljeno je za 22. april.

Budite bolje informisani od drugih pratite – portal  valjevonadlanu.rs

Zvanično u Kolubars
ZUBATO SUNCE U APRIL
Ocenite