Tuesday, Jun 28, 2022
HomeVestiU Srbiji je urađeno prvo istraživanje o efikasnosti kineske vakcine i OVO JE REZULTAT

U Srbiji je urađeno prvo istraživanje o efikasnosti kineske vakcine i OVO JE REZULTAT

foto:Tanjug/AP

 

Vakcina proizvođača Sinofarm (Sinopharm) nešto kasnije stvara odgovor u odnosu na vakcine moderne tehnologije, pokazalo je istraživanje koje je Blic juče ekskluzivno objavio.

Tako se prve merljive vrednosti antitela javljaju najranije oko dve nedelje i nakon primene druge doze vakcine, navodi se u istraživanju.

Građani do 65 godina, piše dalje, u velikoj meri razvijaju specifična antitela nakon primene Sinofarm vakcine i procenat seropozitivnih u toj grupi ispitanika viši je od 90 odsto. Primećen je nešto brži pad vrednosti koncentracija antitela u uzorcima krvi vakcinisanih u odnosu na druge vakcine, međutim, kako kažu u INEP-u, što ne znači da se i ukupna zaštita gubi.

Očekivano je da je produkcija antitela najintenzivnija u trenutku prisustva virusa, a da se nakon toga očekuje pad koncentracija. Međutim, urađena analiza pokazuje da u trenutku kada dođe do ponovne izloženosti patogenu dolazi do brze produkcije visoko specifičnih antitela, neophodnih za odbranu organizma od infekcije.

Za sada je analizirano preko 10.000 uzoraka vakcinisanih osoba primenom svih trenutno dostupnih vakcina u Srbiji. Proučavani su uzorci građana od 20 do 95 godina starosti.

 

foto: Zoran Sinko Marija Gnjatović

Kako za „Blic“ kaže Marija Gnjatović iz INEP-a, ideja je bila da se ispita jedan aspekt imunološkog odgovora (antitela), kako bi se stekao uvid u kinetiku stvaranja zaštite nakon imunizacije, primenom vakcina baziranih na različitim tehnologijama, od klasične do RNK tehnologije.

VUČIĆ SUTRA NA VOJ
RIGOROZNE KONTROLE-
Ocenite