Tuesday, Jun 28, 2022
HomePolitikaDobrinja neće rudnik litijuma a najnovija eventualna dalja iskopavanja litijuma najviše će ugroziti Divčibare.

Dobrinja neće rudnik litijuma a najnovija eventualna dalja iskopavanja litijuma najviše će ugroziti Divčibare.

foto:valjevonadlanu.rs

 

Najava da će 17. aprila početi istraživanja nalazišta litijuma na deset tačaka u podnožju Divčibara, na području opština Požega i Kosjerić, podigla je tamošnje stanovništvo na noge. Meštani Dobrinje, rodnog mesta Miloša Obrenovića, poručuju da neće dozvoliti otvaranje rudnika na ovom području jer se svi mahom bave poljoprivredom i turizmom.

Skoro tri stotine godina porodica Kovačević živi na ovom imanju. Bave se poljoprivredom, voćarstvom i stočarstvom.  Izrasli su u napredno domaćinstvo, a sa takmičenja stižu priznanja za najbolju rakiju. Podmladak je rešio da ostane na selu, planova za dalji razvoj ima dosta,  ali najava dolaska kompanije Jadar Litijum na njihovo imanje 17.aprila sve to može da sruši.

–Nikome nećemo dozvoliti da nam zagadi vodu, vazduh, radi ove dece, omladine, radi nas. Nikome na ovom svetu. Nema tih para. Moje imanje se našlo na tom spisku da će doći da istražuju. Odakle, kako i ko me je stavio i ko to dolazi 17.aprila ne znam. Meni je to novo. Smatram da je neko trebalo da nas obavesti. Ne samo mene, već sve te ljude, a i meštane sela i okruženja, kaže Milan Kovačević iz Dobrinje.

Dobrinja je rodno mesto Miloša Obrenovića, utemeljivača savremene srpske državnosti. U  selu se nalazi spomen kompleks i njegova zadužbina Crkva Svetih Apostola Petra i Pavla. Tu je I izvor vode koji je podigao kao uspomenu na oca Teodora, a koji je drugi po kvalitetu u Zapadnoj Srbiji.

– Eksploatacijom litijuma ne  samo ovaj izvor već svi izvori u selu, a ima ih bar stotinak, bili bi zatrovani, od njih ne bi bilo koristi. Ne bi bilo života u selu. Ovi ljudi žive od poljoprivrede, dosta skromno ali ipak moraju da žive jer nemaju drugo selo – kaže Savo Grujić.

Da su na meti kompanija koje tragaju za litijimom, meštani su saznali tek pre nekoliko dana i to na sajtu medija u Australiji.

– Niko ništa nije rekao. Sinoć je bio sastanak u Dobrinji, tad smo saznali da su već odredili i lokaciju. To nije normalno i ovo malo zdrave sredine što ima da unište. Malo nas ionako ima, još to da ima da nas poubijaju. To nije normalno i to narod neće dozvoliti –  kategorična je Gordana Vasiljević.

Opozicija i gradjanski aktivisti predali su zahtev lokalnoj samoupravi da se hitno održi sednica Skupštine opštine i usvoji odluka o zabranu daljih istraživanja.

– Kome trebaju radna mesta, kome treba plata ako je sve ovo zagađeno i zatrovano. Gledamo ljude u Boru, u Smederevu kako prolaze pored kineskih investicija i države – kaže Dušan Mirkić iz Inicijative za Požegu.

Oni podsećaju da cela Zapadna Srbija živi od turizma, a eventualna dalja iskopavanja litijuma najviše će ugroziti obližnje Divčibare.

Čelnici opštine Požega nisu želeli da govore za „Valjevo na dlanu „,kako su nam rekli nisu dovoljno upoznati oko celog projekta jer sve se dešava preko Ministarstva rudarstva i energetike.

 

Budite bolje informisani od drugih pratite – portal  valjevonadlanu.rs

ZUBATO SUNCE U APRIL
Zvanično u Kolubars
Ocenite