Wednesday, Sep 28, 2022
HomeVestiKon : Daleko smo od toga da se opustimo i slavimo predstojeće praznike

Kon : Daleko smo od toga da se opustimo i slavimo predstojeće praznike

foto:valjevonadlanu.rs

 

 

Epidemiolog Predrag Kon rekao je da se ne može reći da je epidemiološka situacija u Srbiji povoljna. Kon je gostujući na televiziji Prva rekao da, prema njegovom mišljenju, na sutrašnjem sastanku Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa neće biti popuštanja mera.

– Daleko smo od toga da treba da se opustimo i slavimo predstojeće praznike, naveo je.

Na pitanje hoće li epidemiološke mere biti popuštene, Kon je izneo svoje lično mišljenje da mere koje se odnose na rad ugostiteljskih objekata u zatvorenom neće biti popuštene i kratko rekao: „Sutra, ne“.

Kon je naveo da smatra da ne treba uvoditi nove mere, već da je potrebno poštovati one koje su na snazi i istakao da smo još daleko od toga da se potpuno opušteno slave predstojeći praznici.

On je ukazao da je epidemiološka situacija i dalje nepovoljna jer su bolnice pune, a više od 200 pacijenata je na respiratoru.

Ukazao je da Srbija ima porast obuhvata vakcinacijom i pad novoobolelih, da je zaista u samom vrhu kada je reč o vakcinaciji, a to znači da se ubrzano povećava kolektivni imunitet.

Kon je naglasio da nije ista situacija u svim delovima Srbije i naveo da je u Beogradu stanje bolje, a da je u pojedinim delovima zemlje i dalje u porastu broj obolelih, navodeći kao primer Rašku oblast.

 

 

Na pitanje da li je realno da na leto Srbija stekne kolektivni imunitet, Kon je odgovorio da je to realno i da je to cilj.

Kon je, takođe, rekao da oboleli od autoimunih bolesti treba da se konsultuju sa lekarom o primanju vakcine protiv kovida-19.

 

Sinofarm smanjuje ri
Od četvrtka imuniza
Ocenite