Monday, Oct 3, 2022
HomeVestiEvropski sud za ljudska prava dao je rok Srbiji do 4. septembra

Evropski sud za ljudska prava dao je rok Srbiji do 4. septembra

Evropski sud za ljudska prava,Foto: Profimedia

 

 

 

Evropski sud za ljudska prava dao je rok Srbiji do 4. septembra da se izjasni o slučaju grupe 10 programera iz Niša koje sumnjiče Sjedinjene Američke Države (SAD) za digitalnu prevaru vrednu više 70 miliona dolara, a potom će dati i svoj sud o tom slučaju, javlja danas Radio Slobodna Evropa.

Skupština Srbije usvojila je u februaru 2019. godine bilateralni ugovor sa Sjedinjenim Državama o izručenju koji omogućava ekstradiciju državljana koji se terete za krivična dela za koja je zaprećena kazna zatvora duža od godinu dana, a istovremeno je Srbija u obavezi da sprovodi u delo presude Evropskog suda, pa ta institucija traži da Srbija dostavi informacije u vezi sa potencijalnim izručenjem.

Advokat programera Milan Petrović navodi kako sud u Strazburu treba da odluči i preporuči da li bi programeri trebalo da budu isporučeni SAD ili da im se sudi u Srbiji i podseća da je Sud tražio odgovore na pitanja u vezi sa uslovima pod kojim bi se njegovi klijenti našli ukoliko budu izručeni SAD.

“Pre svega gde i pod kojim uslovima bi i gde bili smešteni, da li su domaći sudovi i vlasti razmotrile naše primedbe u pogledu uslova sa kojima će se suočiti pri dolasku u SAD, a posebno sanitarne uslove u pandemiji koji su, po našem mišljenju, nezadovoljavajući”, tvrdi Petrović.

Radio Slobodna Evropa podseća da se osumnjičeni terete da su učestvovali u stvaranju, promovisanju i organizaciji najmanje 16 lažnih investicionih platformi na internetu, te da su tako zaradili 70 miliona dolara.

 

LOKALIZOVAN POŽAR K
Kod osamnaestogodiš
Ocenite